Norge

Bygger stadig flere boliger

Antall igangsatte boliger har gått opp med 40 prosent.

Nye tall viser at det stadig bygges flere nye boliger i Norge. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: ILLUSTRASJONSSIMON KALLERDAHL

  • Linda Johnsen Ørstavik

Les også:

Foreløpige tall fra SSB tyder på at boligbyggingen økte markant i januar-april 2011, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det ble tilsammen gitt igangsettelsestillatelse for 9994 nye boliger i januar-april i år, en oppgang på 2847 boliger sammenlignet med samme periode i 2010.

I januar— april 2010, lå antall tillatelser på 7147.

Sterk økning

Det innebærer at antall igangsatte boliger gikk opp med 40 prosent.

Totalt er det satt i gang nesten 3,3 millioner kvadratmeter bruksareal, en oppgang på 14 prosent.

I januar-april er det registrert igangsatt 1,4 millioner kvadratmeter bruksareal til næringsbygninger. Dette er 3,1 prosent mindre enn i samme periode i fjor.

Fritidseiendommer og garasjer med mer gikk tilsvarende opp 13 prosent.

Igangsatt bruksareal til annet enn bolig gikk i alt opp 0,6 prosent.

Prisoppgang over hele linjen

Salget av nye boliger går så det suser, og ferske tall viser at Obos-boliger (Oslo bolig- og sparelag) ble 1,3 prosent dyrere i løpet av mai. Hittil i år har Obos-prisene steget med 9,4 prosent og prisene er nå 10,1 prosent høyere enn i mai 2010.

Den ferskeste boligprisstatistikken viser også at boligprisene steg 1,4 prosent fra april til mai. Korrigert for sesongvariasjoner, var prisene 1,2 prosent høyere.

Prisene på borettslagsleiligheter steg også totalt 2 prosent fra april til mai, ifølge ny prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling. I løpet av det siste året har prisene på slike leiligheter steget med 14,7 prosent.

Både OBOS, Skanska og Veidekke sier til Aftenposten.no at de tror at det skal mange rentehevelser til for at markedet skal roe seg.

Les også

  1. Boligprisene opp i mai

  2. Verre for unge i boligmarkedet

  3. Kraftig økning i bruk av varmepumper

  4. Pussefiller kan selvantenne