- Ingen skal ha dårlig samvittighet
Alle som ble rammet av terror på Utøya handlet riktig, mener Jette F. Christensen (Ap). Torsdag er saken oppe til debatt i Stortinget.
– La det være helt klinkende klart at alle ungdommene som var på Utøya, gjorde alt riktig, sa den fungerende lederen i Hordaland Arbeiderparti, Jette F. Christensen (Ap), fra talerstolen på Stortinget torsdag.
Hun ble kastet ut i en brutal virkelighet om ettermiddagen den 22. juli.
De neste døgnene sto hun i spissen for arbeidet med å koordinere kontakten mellom foreldre, pårørende og de unge som kom fra massakren på Utøya i live.
Christensen ledet arbeidet med å få de overlevende hjem, og senere få valgkampen i gang, og de politiske organene til å fungere.
Føler skyld
Torsdag sto hun på talerstolen i Stortinget, for å delta i debatten om «mer åpenhet og mer demokrati», som Venstre har tatt initiativ til. Sammen med statsminister Jens Stoltenberg og veteranen Martin i Kolberg er hun tatt ut til å fremme Arbeiderpartiets syn, tre måneder etter terrorangrepet og massakren.
– Drøyt å forlange dette av noen
Hennes budskap er klart:
— Der sitter unge mennesker, og deres pårørende, med en gnagende dårlig samvittighet for det som skjedde. Ja, en hel generasjon føler skyld. Dette er mennesker som spør seg hva de kunne gjort annerledes, hva de kunne bidratt med for å hindre det som hendte, sier hun i et intervju med Bergens Tidende.
— Vi må påta oss oppgave med å fjerne denne dårlige samvittigheten, som ingen har grunn til å bære. Det er bare en man som er ansvarlig for terroren og drapene. Hans navn er Anders Behring Breivik. Alle andre er uskyldige, og de må få krystallklar melding om det, i det offentlige rom. Slik at de kan få nattesøvnen tilbake.
Mandag bekreftet Alexandra Bech Gjørv, leder av 22. juli-kommisjonen, at kommisjonen også vil se på Utøya-ferja «MS Thorbjørn»s ferd fra Utøya under massakren. Dette har ført til flere presseoppslag, blant annet i Aftenposten, om om fergen som forlot øya med ni ungdommer om bord.
– Ungdommene som var på Utøya valgte ikke ut fra forskjellige alternativ, de reagerte ut fra instinkt. De var i livsfare, sa Christensen i Stortinget i dag.
Handlet rett
- Det har vært stilt spørsmål ved AUF-ledelsens vurderinger på Utøya, fem av toppene, inkludert leder Eskil Pedersen, reiste fra øyen med MS Thorbjørn. Hva mener du om det?
— Jeg mener at alle som var der denne forferdelige dagen handlet rett, ut fra slik de oppfattet situasjonen. De handlet for å redde seg selv, og å redde andre om det var mulig. Eskil har fortalt at han ikke gikk forbi noen levende mennesker, noen andre han kunne redde på vei mot båten. Han hadde da fått en telefon med beskjed om å komme seg ut fra kontoret der han satt.
— Jeg er også helt enig med 22. juli-kommisjonen som vil snakke med alle, også AUF-ledelsen, om det som skjedde.
- Høyblokka må bevares
Må bli viktig
Torsdag snakket Jette Christensen i Stortinget om ettervirkningen av 22. juli i Stortinget. Hun er glad for at Venstre tar opp saken i en interpellasjon.
— Vi må gjøre politikken viktig for de unge. Gjør vi ikke det, gidder de ikke å stemme eller å delta. Jeg ønsker meg en nasjonal dugnad for å øke valgdeltakelsen. Nå har vi hatt et valg der vi forsøkte med både 16 års stemmerett og elektronisk stemmegivning. Vi må evaluere dette og se om dette kan være veien å gå. Når det gjelder mer åpenhet mener jeg det ikke bare må være at bloggeren Fjordman får syte og beklage seg. Det må også være en åpenhet til å imøtegå de som bruker ytringsfriheten til å forfekte et ideologisk bakteppe som avler terrorisme.
Åpenhet = Trygghet
Jens Stoltenberg selv svarte på Trin Skei Grande interpellasjon på denne måten:
– Åpenhet og trygghet er to sider av samme sak.
– Jeg er uendelig glad for at det norske folk uten å nøle samlet seg om at vårt svar på vold ikke var mer vold, men at vi samlet oss om at åpenhet er folkestyrets grunnmur. I tillegg skal vi beskytte samfunnet mot terror. Det handler om å unngå at utrygghet biter seg fast, for et folk i frykt er et utrygt folk. Trygghet er en forutsetning for demokrati, sa Stoltenberg.
Statsministeren ga uttrykk for at debatten om demokratiet er svært viktig i seg selv:
– Desto flere som deltar i denne debatten, desto sterkere står demokratiet, sa han.