Solheim: - Det vil gjøre norsk industri til et historisk museum

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener LO-leder Roar Flåthen tar feil når han avviser klimaforlikets vedtak om å store utslippskutt hjemme.

Jens Stoltenberg sier han ikke er overrasket over Roar Flåthens klimautspill. FOTO: SCANPIX

LO-leder Roar Flåthens utspill om at det blir for dyrt og krevende å oppfylle utslippskuttene vedtatt av Stortinget har skapt sterke reaksjoner, også innad blant de rødgrønne.

Opposisjonen var raskt ute og kommenterte at de var skuffet og skremt over LOs kuvending i klimapolitikken.

Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier til aftenposten.no at LO-lederen tar feil og at det er «krevende, men mulig» å få de innenlandske utslippene ned slik klimaforliket fra 2008 legger opp til.

- Ikke en diskusjon

Erik Solheim. FOTO: SCANPIX

SV-statsråden avviser kontant at LO-lederens tilbaketog er et første, planlagt skritt fra de rødgrønne for å gå bort fra klimaforlikets mål om store nasjonale kutt. Han varsler at regjeringen har flere konkrete klimatiltak i ermet. – Det er ikke politiske diskusjoner i Regjeringen om målsetningene. De står fast. Vi konsentrerer oss nå om tiltakene og gjennomføringen av klimaforliket.

– Regningen er blitt høyere blant annet fordi veien frem til 2020 er kortere og det internasjonale momentumet i klimasaken er dårligere, sier Solheim som likevel vil holde fast ved de nasjonale kuttmålene.

– Å gjøre store kutt i norske utslipp er vanskelig. Det er en svær oppgave. Men det er mulig, forsikrer Solheim.

– Å ta det meste av kuttene i utlandet, ville gjøre at Norge mister all troverdighet i det internasjonale klimaarbeidet. Og det vil gjøre at norsk industri blir et historisk museum uten evne til å omstille seg til et samfunn hvor vi slipper ut betydelig mindre CO2 enn i dag, avslutter Solheim.

Statsministeren: – Klimaforliket står ved lag

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er på Finnmarksbesøk, og sier til NTB at regjeringen er fast bestemt på å oppfylle kravene i klimaavtalen.

– Klimaforliket står ved lag, og jeg holder fast ved målsettingene og forpliktelsene i det. Det er selvsagt riktig av oss å følge opp et forlik som er så bredt forankret i Stortinget, sier Stoltenberg til NTB.

På direkte spørsmål om statsministeren er enig eller uenig i Flåthens utspill vil han ikke svare.

– Jeg er ikke overrasket over at Roar Flåthen gjentar det som har vært LOs standpunkt hele veien og som han har sagt ved flere anledninger. Det som er viktig for meg er at vi lykkes med en god klimapolitikk samtidig som vi legger til rette for industrien, sier Stoltenberg til nyhetsbyrået..