Norge

- Jeg ønsket at han skulle fortsette

Stoltenberg presenterte sine to nye statsråder fredag, Grete Faremo og Espen Barth Eide. FOTO: SCAPIX
  • Elisabeth Rodum
  • Jørund Hessevik
Stoltenberg presenterte sine to nye statsråder fredag, Grete Faremo og Espen Barth Eide. FOTO: SCAPIX
FOTO: LARS INGE STAVELAND
  • Storberget hadde planlagt å gå av etter kommunevalget, men ble sittende lenger på grunn av 22. juli, sier Stoltenberg.

Justisminister Knut Storberget går av, og Grete Faremo tar over som justisminister.

Det bekreftet statsminister Jens Stoltenberg, da han møtte pressen på Slottsplassen fredag formiddag.

— Storberget har styrket vår kamp mot kriminalitet, sa Stoltenberg.

Les også

- Knut Storberget går av

Storberget selv stilte ikke opp på Slottsplassen.

Han hadde ifølge statsministeren planlagt å gå av etter kommunevalget.

— Men på grunn av 22. juli ble han sittende lenger. Jeg mente at å gå av rett etter kommunevalget var galt på grunn av det intense arbeidet med håndteringen av 22.juli. Men når han da holdt redegjørelsen for Stortinget i går, så er det godt at vi får en ny dyktig statsråd, sier Stoltenberg.

— Hva var din første reaksjon på at Storberget ønsket å gå av?

— Jeg synes det var trist. Jeg har snakket med Knut mange ganger, og i de første samtalene var jo mot at han skulle gå. Men jeg skjønte jo raskt at det ikke går å holde en justisminster i en jobb han over tid han mener han ikke lenger bør gjøre - fordi han med tre barn burde ha noe belastende arbeid. Så da etterkom jeg det ønsket, sier Stoltenberg.

Ønsket at han skulle fortsette

Statsministeren sier han og Storberget hadde flere samtaler om avgangen før det i dag ble kjent for offentligheten. På spørsmål om statsministeren forsøkte å overtale Storberget svarte Stoltenberg følgende:

— Jeg ønsket at han skulle fortsette. Vi hadde flere samtaler, sa Stoltenberg.

Knut Storberget har vært justisminister siden 2005, og har sittet på Stortinget fra Hedmark siden 2001.

- Oppfølgingen av 22. juli vil være en betydelig oppgave for den justisministeren, sa Stoltenberg om Grete Faremos fremtidige oppgaver.

Faremo: - Deler utålmodigheten

— Det er klart at når Jens spør, skal det mye til for å si nei, sa den nye justisministeren Grete Faremoe på Slottsplassen.

— Jeg håper jeg har med meg en bakgrunn og erfaring som kan bli nyttig i denne jobben, sa hun.

Justisdepartementet vil nå få det nye offisielle navnet "Justis- og beredskapsdepartementet", opplyste Stoltenberg fredag formiddag.

Hva blir den største utfordringen som justisminister?

— Det blir en krevende og utfordrende jobb, men det er for tidlig nå å gå konkret inn på hva de største utfordringene knyttet til justis- og beredskapsdepartementet blir, sier Faremo til Aftenposten.no.

Hun legger til at hun ser veldig frem til å begynne i den nye jobben.

- Jeg forståelsen for frustrasjonen og utålmodigheten som ofrene etter 22. juli føler, og deres behov for å få så mye informasjon som mulig om hva som skjedde. Jeg vil nå invitere pårørende gruppen til en samtale om deres ønsker, sier Faremo til Aftenposten.no.

Grete Faremo har også vært justisminister tidligere. Hun hadde samme jobb under statsminister Gro Harlem Brundtland mellom 1992 og 1996.

Hun ble så olje- og energiminister under Thorbjørn Jagland, men måtte etter få måneder i jobbentrekke seg etter at det ble kjent at Berge Furre var overvåket mens han satt i Lund-kommisjonen.

Espen Barth Eide går fra jobben som statssekretær i Utenriksdepartementet for å tiltre som forsvarsminister.