Norge

Rottebesøk kan koste deg dyrt

Avføring og gnageskader etter at rotter har oppholdt seg i etasjeskille. Denne skaden kostet nærmere 150.000 kroner.

Rottene trenger bare et par centimeters åpning for å komme seg inn i et hus.

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Det er gjerne når kulda setter inn, at rottene trekker innendørs for å finne mat og husly i varmere omgivelser. Har du et rotteproblem, er det derfor gjerne nå om vinteren de herjer i husveggene.

— De kommer dit hvor det er mat og vann. Det er derfor viktig å ha god kontroll over søppel, kompost, fuglemat, nedfallsfrukt og andre matkilder. Rottene er altetende, sier seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet (Fhi).

Rottene trenger bare et par centimeters åpning for å komme seg inn i et hus, så Fhi anbefaler å tette alle åpninger større enn 12 mm.

Skade for 600.000

Kommer de først inn, kan de gjøre stor skade i huset, i tillegg til at det oppleves som svært ubehagelig for beboerne. Dette var tema under nylig avholdte Skadedyrsdagene, i regi av Skadedyrsbedriftenes Bransjeorganisasjon (SkaBra).

— Etter brann-, vann- og naturskader er rotteskader en av de vanligste husskadene, sier produktutvikler Trond Anders Fossum i Gjensidige.

Døde rotter, vond lukt og fysiske skader som ødelagt isolasjon og istykkertygde ledninger er typiske skadetilfeller. Og det kan fort bli dyrt.

— Dette er fordi vi ofte må åpne vegger og etasjeskillere. Av og til klarer også rottene å gjøre store skader før det oppdages at de er i bygningen, nettopp fordi de opererer bak vegger og lignende, i det skjulte. Ved store skader må kundene i enkelte tilfeller flytte ut, og da begynner utgiftene fort å løpe, sier Fossum.

Ved ett tilfelle i en enebolig i Ålesund i fjor var skadene så omfattende at beboeren måtte flytte ut.

Huset var fullt av døde og levende rotter, og skadene kom på tilsammen 600.000 kroner.

Gjennomsnittsskade som følge av rotter ligger imidlertid på 60.000 hos Gjensidige.

Isolasjonen er her ødelagt etter rottebesøk. Skaden i dette ekspempelet kostet ca. 60.000 kroner. FOTO: GJENSIDIGE

Ekstra forsikring

If har opplevd en enkelt skadeutbetaling på nær én million som følge av rotteskader. I fjor hadde Ifs villakunder skader for mellom 25 og 30 millioner kroner som følge av skadedyr, men her var stokkmaur og borebiller de største synderne.

— Vi ser ofte at rottene gnager på plast, som for eksempel slanger tilhørende oppvaskmaskiner og elektrisk anlegg. Det er derfor flere tilfeller der vi ser brann- og vannskader som følge av rotter, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.

Ufrivillig rottebesøk kan bli ekstra dyrt, for det er ikke gitt at vanlig villaforsikring dekker rotteskader, slik tilfellet er hos Gjensidige. Ofte må det en tilleggsforsikring til.

Hos If har 30 prosent av villakundene en slik ekstraforsikring. Også hos Storebrand og Tryg må man tegne tilleggsforsikring hvis man vil ha dekning for skader som skyldes dyr.

Har du et boligtips? Kontakt oss.

Lukt etter døde rotter er en vanlig skadeårsak. Man må da åpne veggene for å kartlegge eventuelle skader. FOTO: GJENSIDIGE

Dårlig snekkerarbeid

Stein Norstein i skadedyrsfirmaet Anticimex sier de fleste henvendelsene i forbindelse med rotter gjelder vond lukt som gjør huset ubeboelig.

— Da åpner vi gjerne veggene, og finner avføring, ganger i isolasjon og lignende. Jeg vil anslå at 30–40 prosent av alle villaer i Norge har sport etter mus eller rotter i veggene, sier Norstein.

Han understreker imidlertid at det ikke nødvendigvis er snakk om skader på boligene, men det kan oppleves ubehagelig og se stygt ut.

— Rottesikringen er dårlig i hus der det har vært dårlig snekkerarbeid og rørleggerarbeid med utett huskledning, ventiler eller sluk som eksempler, sier Norstein.

Krypkjeller

Sjansen for rottebesøk er også større i hus med krypkjeller, der gnagerne kan grave ganger inn i kjelleren.

Hvor trygg kan man egentlig føle seg når man skal kjøpe ny bolig, hvordan kan man vite at det ikke skjuler seg stygge overraskelser i veggene?

— Kun tre prosent av reklamasjonene på skader etter boligkjøp dreier seg om skadedyr, så det er en liten andel, sier fagsjef Svein Hole i Norges Takseringsforbund.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også

  1. Rotte gnagde seg gjennom sluket på vaskerommet

  2. Nå trives muggsoppen best

  3. - Ekstremt mange vannskader i år