Slik herjet uværet: Lynnedslag, oversvømmelse og strømbrudd

Tog og fly sto stille, trær ble splintret, en jente ble rammet av lynet og vannet flommet. Uværet herjet spesielt hardt over Østlandet og deler av Rogaland.

I Maridalsveien i Oslo flommet vannet inn i busser.
  • Solveig Ruud
Uværet nådde Oslo torsdag ettermiddag. Her sees lynet bak operaen i Bjørvika.

Mørke, regntunge skyer førte med seg styrtregn og torden over store deler av Østlandet og Stavanger-området torsdag. Titusenvis ble strømløse på Østlandet som følge av tordenværet. For de fleste ble strømmen heldigvis borte i kort tid.

I løpet av dagen var 40.000 rammet av kortere eller lengre strømbrudd, skriver Hafslund Nett i en pressemelding. Asker, Romerike og nordre del av Østfold ble hardest rammet.

Veldig mye vann samlet seg utenfor Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Både veier, togtrafikk og flytrafikk ble rammet av uværet. Drammenbanen ble en tid stengt for enkelte lokaltog mellom Sandvika og Asker på grunn av signalproblemer grunnet torden. Det skjedde allerede på formiddagen.

På Sørlandsbanen skapte tordenvær forsinkelser mellom Marnardal og Snartemo. Utover ettermiddagen ble det også varslet kortvarige forsinkelser i flytrafikken på Sola og Gardermoen.

I Stavanger førte styrtregn til salgsboom for regnponchoer. Regnet kom overraskende på cruiseturister.
Vannmassene rant nedover Trondheimsveien i Oslo.

I Bærum ble ett løp i Skuitunnelen på E 16 i Bærum stengt på grunn av det samme problemet. I samme kommune har det også vært et mindre steinras i en vei ved en videregående skole.

Store vannmengder bidro til stengte veier flere steder, blant annet i Oslo.

Slik så lynet ut sett fra Nadderud hageby på Hosle i Bærum.

I tillegg til å skremme sarte sjeler med voldsomme drønn, gjorde tordenværet også skade. En jente som sto ved vinduet i huset sitt, fikk ifølge avisen Hadeland en skade i fingeren etter at lynet slo ned rett utenfor. Hun ble sendt til legevakt for sjekk.

I Kongsberg rykket brannvesenet torsdag kveld ut for å slukke en brann i et tre som trolig også var rammet av lynnedslag.

Lyn bak Ekebergåsen i Oslo.

På Billingstad i Asker slo lynet ned i et tre. Ifølge Budstikka resulterte det i at all barken ble skrellet av treet samtidig som det oppsto et stort hull i bakken ved siden av treet.

– Det var som om noen slapp en bombe. Lyset og strømmen gikk, og så begynte alarmen å ule. Det var veldig ubehagelig, sier Arkvik Quiroga fra Billingstad, som gikk bort til vinduet for å se.

Her blir pipen demontert.

Lynet slo også ned i en pipe på Tøyen i Oslo. For å unngå at hele pipen falt ned, måtte mannskaper fra Politiets operasjonssentral i Oslo opp på taket og demontere den vaklende pipen.

Mellom Alexander Kiellands plass og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo ble det nærmest en liten innsjø.

Politiet i Oslo ble en periode nedringt av folk som meldte fra om store vannmengder. På Twitter ba de folk i stedet ringe Bymiljøetaten som forsøkte å håndtere problemet.

Her løper Kim Alexandra Hoffmann (fremst), Helene Hundsnes Madland og Martin Asserson ned Prostebakken i Stavanger under en av de verste regnskurene torsdag ettermiddag.

Stavangerområdet og Østlandet var områdene som ble hardest rammet av uværet.

Heldigvis varte det ikke så lenge. Mange kunne forholdsvis kort tid etter uværet bivåene både sol og regnbuer.

Regnbue over Sagene - Ullevål i Oslo torsdag kveld.