Politiet: Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll blir anmeldt

Tørt terreng har ført til en rekke branner flere steder i landet i helgen. Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll, vil bli anmeldt, advarer politiet.

Gressbrann i Tysvær lørdag kveld. Brannen ble slukket søndag formiddag. Foto: Tor André Johannessen / NTB scanpix

– Instruksen jeg ga til patruljene som var på jobb i helgen, var klar. Det skal opprettes sak på alle bråtebranner som kommer ut av kontroll. Den ansvarlige for brenningen skal anmeldes, sier politiadvokat Bjarte Myklebust, som i helgen var jourhavende jurist i Sørvest politidistrikt, til Stavanger Aftenblad.

Eventuell straffereaksjon avhenger av alvorlighetsgraden og av hvor store konsekvenser en brann får.

– Normalt reageres det med bøter i denne typen saker, sier Myklebust.

260 bråtebranner

I Rogaland har det brent en rekke steder i helgen. Før lørdag var det meldt inn 260 bråtebranner i distriktet, og flere av disse måtte brannvesenet rykke ut på. Både i Tysvær og i Sandnes jobbet brannfolk søndag med å slukke gressbranner som oppsto dagen før.

– Det har vært en veldig travel helg for alarmsentralen. Vi har hatt over 80 mannskaper i innsats, sier aksjonsleder Frode Strøm i Rogaland brann og redning IKS til NTB.

Gressbrannen som herjet i Tysvær, ble slukket søndag formiddag. På ettermiddagen jobbet imidlertid brannmannskaper i fylket fortsatt med å etterslukke en gressbrann i Noredalen i Sandnes, som kom under kontroll i 11-tiden, opplyser 110-sentralen sørvest. Gressbrannen startet lørdag kveld i området rundt Øykjafjellet.

Det var også en rekke mindre gressbranner i regionen søndag, blant annet i Sokndal og Stavanger.

Pølse på termos

Innsatsleder Audun Matre i Haugaland brann og redning sier det er svært tørt terreng på hele sørvestlandet, og ber folk unngå å tenne ild i nærheten av skogområder.

– Nå som det er påske, er det sikkert mange som vil grille, men vi oppfordrer heller til å ha pølsen på termos, sier han til NTB.

Mange benyttet helgen til bråtebrenning. Det generelle bålforbudet starter 15. april og varer til 15. september, men 14 kommuner i Rogaland innførte allerede lørdag totalt bålforbud med umiddelbar virkning.

En person til sykehus

Også på Østlandet brant det flere steder i helgen. I Spydeberg i Østfold slukket brannmannskaper en bråtebrann som kom ut av kontroll og som svidde av et område på om lag 200 kvadratmeter. Også Øst politidistrikt advarer mot bråtebrenning.

– Det er fryktelig tørt ute nå og veldig lite som skal til før brannen sprer seg, tvitrer de.

Lørdag brant et bolighus i Mysen i Østfold ned som følge av en gressbrann som spredte seg til boligen og en garasje. En person som drev med bråtebrann på naboeiendommen, er mistenkt i saken. En person ble sendt til sykehus med røykskader som følge av brannen.

I Bø i Telemark rykket brannmannskaper søndag ut til en skogbrann i Nordbøåsen. Brannvesenet fikk kontroll, og jobbet med etterslukking utover dagen, opplyser Midt-Telemark brann- og redningstjeneste.