Norge

Voldsomme plager i måneder og år etter flåttbitt

Mange som er blitt syke av flåttbitt, venter for lenge med å gå til lege. Da øker risikoen for langtidsplager.

Søstrene Malene (t.v.) og Nora Melbye fra Grimstad ble begge syke etter flåttbitt. Tøffe antibiotikabehandlinger har gjort dem helt friske. - Vi er ikke redde for å være i skog og mark, sier søstrene. Reidar Kollstad

 • Tine Dommerud

Blir du bitt av flått uten å oppsøke lege øker sjangsen for langtidsplager. Reidar Kollstad

Halvparten av dem som er bitt av flått, og som har fått behandling mot borreliose, sliter med utmattelse og nedsatt livskvalitet.

Noen få får lammelser, følelsesendringer, hukommelsessvikt, konsentrasjonsproblemer eller skjelvinger i mange måneder.

Det viser doktorgraden til nevrologspesialist Randi Eikeland (46) fra Birkeland i Aust-Agder.

I følge Folkehelseinstituttet er det hvert år 250 — 300 personer som blir rammet av borreliose.

Ble ikke friske av behandling

Eikeland er første forsker i Europa som har funnet at noen av pasientene med nevroborreliose opplever nedsatt livskvalitet. 22 av 50 pasienter syntes ikke de var blitt friske selv om de hadde fått behandling.

Eikeland presiserer at selv om de færreste blir syke etter et flåttbitt, er det noen som får borreliabakterien i blodet og utvikler borreliose, eller Lyme sykdom.

- Hos rundt 10 prosent forekommer det spredning til organer, hyppigst til nervesystemet, og tilstanden nevroborreliose kan utvikle seg. Borreliose behandles med antibiotika, og de fleste blir friske, men noen får langtidsplager.

Helsepersonell forstår ikke

Risikoen for langtidsplager øker hvis det tar lang tid før pasienten kommer til behandling, hvis symptomene er alvorlige og det tar lang tid før pasienten blir frisk etter behandling.

- Er norske leger flinke nok til å oppdage og behandle pasientene?

- Blant pasientene i vårt materiale tok det ni uker før de fikk behandling. Mange venter med å gå til lege. I noen tilfeller er det helsepersonell som ikke forstår hva slags symptomer det er. Nesten halvparten husker ikke at de er bitt av flått, og 22 prosent har ikke lagt merke til noen rød ring rundt bittet.

Eikeland mener norske leger er raske med å gi behandling dersom de forstår at sykdommen skyldes flåttbitt.

Forskeren mener det er viktig å fokusere på de viktigste symptomene, som kan være utstrålende smerter, som isjias hos en person som vanligvis ikke har ryggproblemer, eller smerter ut fra nakken eller i et belte på brystet, følelsesendringer i hud og ansiktslammelser.

Knærne hovnet opp, klarte nesten ikke å gå

Søstrene Malene og Nora Melbye fra Grimstad har vært syke av flåttbitt og er behandlet for borreliose. Det tok flere år fra de ble bitt til de ble syke.

- Malene var langt mer enn vanlig tenåringstrett, det var som ME-symptomer, sier moren, Ingunn Melbye.

16-åringen Malene Melbye var den første av søstrene som ble syk. Hun startet med å hangle, fikk dårlig immunforsvar og hvite flekker på armene. Samtidig ble hun utmattet og hadde mye hodepine.

Malene kom til legen og ble satt på en sterk antibiotikakur. Samtidig fikk hun store doser med immunstimulerende kosttilskudd og ble raskt mye bedre.

Tok et halvt år

Et år senere var det lillesøsteren Nora (13) sin tur. Den tidligere så aktive jenta ble sliten, hadde leddsmerter og måtte slutte med friidrett.

Likevel ønsket hun å være aktiv og gikk opp på Prekestolen med sin far.

Da turen var over, var knærne hennes så hovne at hun knapt kunne gå. Hun ble behandlet på Sørlandet sykehus og satt på en kraftig antibiotikakur.

For henne tok det en et halvt år å bli frisk. Men nå er hun like kvikk som før og deltar både på dans og andre fysiske aktiviteter.

Ingen rød ring

- Det er tankevekkende at det er flere år, minst tre-fire, siden vi sist så en flått som satt fast på huden deres. Ingen av dem hadde rød ring rundt stikket. Man må derfor være veldig oppmerksom på symptomene som ikke har vært der før og som kan være så forskjellige, sier moren.

 1. Les også

  - Jeg mistet delvis bevisstheten, var plaget av en forferdelig hodepine

 2. Les også

  Anbefaler vaksine mot flått

 3. Les også

  Farlig flått funnet i Østfold for første gang

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ikke vanskelig å diagnostisere borreliose, mener forsker

 2. NORGE

  Folkehelseinstituttet: Blir du ofte bitt av flått? Ta vaksine!

 3. VITEN

  Sangfugler sprer de farligste Borrelia-bakteriene

 4. VITEN

  En gladnyhet om flått!

 5. NORGE

  Ny forskning: En enkel penicillinkur er best i behandling av flåttinfeksjon

 6. DEBATT

  Jeg er en av de borreliose-syke som måtte til utlandet for å få diagnose og nødvendig behandling | Tore Beito