Norge

Romjulen høysesong for branner

Nesten 1300 julebranner i fjor. Vær forsiktig med levende lys, oppfordrer brannmyndighetene.

Et hus i full fyr i Skjeberg i Østfold januar i år. Desember og januar er de verste brannmånedene i Norge.
  • Jørgen Svarstad

Les også

  1. 29 gjester evakuert etter hotellbrann i Levanger

  2. Påsatt brann i Oslo - 55 evakuert

  3. Brannstiftere går fri

— Desember har normalt 50 prosent flere branner enn ellers. Spesielt juleuken, fra lille julaften til nyttårsaften, er veldig utsatt, sier Lars Haugerud, senioringeniør i Direktoratet for samfunnsiskkerhet og beredskap (DSB), til Aftenposten.no.

I julen skal vi koser vi oss litt ekstra. Vi tenner levende lys og i peisen, lager mye mat og drikker mer alkohol enn ellers. Det er mange lørdager på rad, som Haugerud uttrykker det. Men det er det lett å gå fra stearinlyset eller kasserollen på komfyren.

— Dette med levende lys er spesielt utsatt. Vi bruker enorme mengder av det i julen, sier Haugerud.

Ti personer omkom i fjor

Tall fra DSB viser at det i desember i fjor var 1297 boligbranner i Norge. De siste seks årene har det vært desember og januar som har hatt definitivt flest boligbranner. Desember måned har også hatt flest dødsbranner de siste 20 årene. I desember i fjor omkom ti personer i branner.

— Det kan være at man glemmer noe, noe på komfyren eller et lys. Man kan bli distrahert eller gå fra et lys og legge seg og det vil kunne begynne å brenne. Vi sier at det er viktig at stearinlys står stødig. Men det kan være at det slår i en dør eller blafrer i gardinen, slik det likevel begynner å brenne, sier Haugerud.

- Har du noen råd?

— Det er å være oppmerksom. Man skal vite at man har en fungerende røykvarsler, manuelt slokkeutstyr og gode rutiner. Lysene skal stå stødig og ikke på brennbart underlag. Og man skal ha dem under oppsyn. Hvis man forlater rommet for en stund skal man slokke lyset. Samtidig er det viktig at man faktisk har pratet om hva man skal gjøre hvis det skjer noe. At man har tenkt igjennom på forhånd og snakket om hva vi faktisk skal gjøre hvis vi blir vekket av røykvarsleren en natt. Å prate om det er også en brannøvelse, sier Haugerud.

- Kan det være en ide å erstatte levende lys med elektriske julelys?

— Vi har ikke hatt noen bevisst kampanje med tanke på det. Men for min svigermor på sykehjem, som ønsker å pynte til jul, er det et godt og trygt alternativ. For en del mennesker som ikke er stand til å ha levende lys er det en god erstatning. Det er vi positive til, sier han.

Over halvparten skyldes uforsiktighet

Aftenposten.no har tidligere fortalt at Oslo har rundt 1000 branner hvert år. Over halvparten av brannene og branntilløpene i Oslo så langt i år skyldes uaktsomme handlinger, som uforsiktighet med levende lys eller at folk glemmer å skru av kokeplaten.

Pr. 7 desember i år hadde Oslopolitiet registrert 543 slike hendelser. Er du uforsiktig og det begynner å brenne risikerer du bot eller forelegg fra politiet på mellom 5000 og 12 000 kroner.

Forsikringsbransjen bekrefter at det er mye branner i desember.

— Desember og jul er erfaringsvis høysesong for brann. Da bruker vi mer levende lys, vedovn og peis, noe som øker risikoen for brann. Økt strømforbruk og samlinger med mange mennesker, gjerne med alkohol, trekker i samme retning, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon.