Norge

Korona: Her er Ruters reiseråd

Nå kommer Ruter med råd om hvordan du bør opptre på T-bane, trikk og buss. Samtidig opplever Vy at færre tar toget som følge av situasjonen med koronaviruset.

Hvordan kommer jeg meg til og fra jobb uten å bli smittet av koronaviruset? Hvordan kan vi bidra til å hindre spredning av virus? Nå kommer de første svarene fra kollektivselskapene.
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist
 • Wasim Riaz
  Journalist
 • Vis hensyn til hverandre og hold avstand
 • Har du mulighet til det, reis utenfor rush eller ha hjemmekontor
 • Har du mulighet til å sykle eller gå, så gjør det og overlat plass til de som må bruke kollektivtilbudet
 • Dersom du er syk eller kan være smittet, følg myndighetenes råd og unngå å reise kollektivt

Dette er rådene reiseselskapet Ruter sendte ut onsdag ettermiddag.

– Vi må både sørge for at smitte ikke brer seg mellom de som reiser og ansatte som jobber med kollektivtrafikk. Samtidig må vi kunne gi et kollektivtilbud over lang tid fremover, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen.

Titusenvis av passasjerer rundt Oslo spør seg i disse dager: Hvordan kommer jeg meg til og fra jobb uten å bli smittet av koronaviruset? For hva hjelper det å unngå arrangementer med mange mennesker, når toget man tar har 600 passasjerer om bord?

Nå kommer altså reiseselskapene med sine råd. Samtidig skjedde det noe i pendlertrafikken onsdag morgen.

Les også

Vanlig håndsåpe fungerer faktisk mye bedre mot koronavirus enn Antibac! Lund, Wilson og Bjørnestad

Trikken stenger frontinngang

For å beskytte trikkeførerne mot koronsmitte, har Sporveien besluttet å stenge frontinngangen for samtlige trikker i hovedstaden.

– Vi jobber for å få tak i klistremerker med informasjon som skal settes på den første inngangen. Vi tror at merkingen vil være på plass i løpet av torsdagen, sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien.

Sporveien vurderer også å sette opp bånd inne i trikken, slik at passasjerer ikke kommer i fysisk kontakt med føreren.

– Det er viktig med tiltak for å unngå at våre førere blir smittet. Hvis våre førere blir syke, vil det svekke kollektivtilbudet i Oslo. Disse tiltakene er også nødvendige med tanke på HMS, sier Asperud.

Les også

Korona koster – drar du gullkortet, Sanner? | Joacim Lund

Færre reiste med lokaltog onsdag

Merkbart færre reiste inn med lokaltog til Oslo sentrum onsdag morgen. Det sier Vy til Aftenposten.

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby sier at det foreløpig ikke er mulig å anslå hvor mange færre som reiste med lokaltogene.

– Men for konduktørene som gikk gjennom togvognene var det en tydelig forskjell fra tirsdag, sier Lundeby. Han sier at selv om det skulle bli en kraftig passasjernedgang, vil Vy opprettholde sitt tilbud. Dette for at det skal bli litt bedre plass.

– Har dere mulighet til å øke kapasiteten, for å gi enda bedre plass, spesielt utenfor rushtiden?

– Ikke foreløpig. Det krever at vi bruker flere ansatte, noe som kan være risikofylt i en periode er man antar at mange kan bli syke, og der våre ansatte er i kontakt med mange mennesker.

– Har dere vurdert om konduktørene skal oppfordre folk til å holde litt avstand, og si fra om det er bedre plass i andre vogner?

–Det er et tiltak vi må vurdere, men der vi foreløpig ikke har konkludert, sier Lundeby.

– Mulighetene for å sette inn ekstra materiell er begrenset i Oslo-området. Men det kan la seg gjøre i Stavanger og Bergensområdet hvis det skulle bli aktuelt, sier kommunikasjonssjef Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet til Aftenposten.

Ber folk flytte på jobbreisen

– Vi følger oppfordringen fra helsemyndighetene, vi anbefaler folk å bruke hjemmekontor, og vi anbefaler dem å spre jobbreisene sine, sier Åge-Christoffer Lundeby i Vy.

– Om noen reiser på jobb 11 og hjem igjen klokken 19 så hjelper det godt, sier han.

Selskapet Vy har så langt ikke registrert smittetilfeller blant egne ansatte. Foreløpig er det ikke innført spesielle tiltak for ansatte, ut over at renhold er skjerpet og at tilbud med egne treningslokaler er redusert.

Les også

Kjærlighet og skilsmisser i koronaens tid

Hva gjør vi? Hvordan opptrer vi smartest for å bidra til minst mulig smitte av koronaviruset? Dette spør alle passasjerer seg om som reiser kollektivt.

Intensiverer renhold på jernbanestasjonene

Dette gjør Bane Nor, som har ansvaret for jernbanestasjonene, i den nye situasjonen:

– Vi har intensivert renholdet på stasjonene. Koronainformasjon til reisende blir oppdatert, sier Nina Aasmundsen, leder for ekstern kommunikasjon.

– Internt vurderer vi å avlyse møter og arrangementer over en viss størrelse. Vi følger selvsagt helsemyndighetenes råd fra dag til dag. Vi er forberedt på at rådene kan bli endret, sier Aasmundsen.

Heller ikke i Bane Nor er det foreløpig noen som er registrert som smittet.

– Hvilke tiltak har dere for øvrig innført internt?

– Vi oppfordrer de ansatte til å jobbe hjemmefra og å ta med PC hjem hver dag i tilfelle arbeidsplassen blir stengt. Vi begrenser reiser, møter og arrangementer mest mulig og vi gjør en gjennomgang av alle kantineordninger og setter inn flere tiltak for å hindre smitte i alle våre lokaler i landet, sier Aasmundsen.

Les også

 1. Vanlig håndsåpe fungerer faktisk mye bedre mot koronavirus enn Antibac! Lund, Wilson og Bjørnestad

 2. Stadig færre nye koronatilfeller i Kina

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Ruter
 4. Kollektivtransport
 5. Folkehelseinstituttet