Antatt hovedmann i Nordea-svindelen pågrepet

35-åringen som politiet mener er hovedmannen i svindelsaken mot Nordea, meldte seg mandag for politiet.

Mannen har vært etterlyst internasjonalt etter at banken ble tappet for 89 millioner kroner. Mandag kveld møtte han hos politiet i Oslo i følge med sin advokat, melder NRK.

— Mannen er pågrepet og siktet for bedragerier mot Nordea for om lag 90 millioner kroner. Han vil bli avhørt i løpet av dagen. Politiet tar sikte på å begjære han varetektsfengslet en av de nærmeste dagene, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Falsk fullmakt

Politiet har tidligere pågrepet en 32 år gammel bankfunksjonær som de mener bidro til forfalskning av en fullmakt til kundekontoen.

Det var i juli i år at 35-åringen og en ukjent kvinne møtte opp i en Nordea-filial på Tveita i Oslo med en fullmakt til kontoen som tilhørte en av bankens kunder.

Med falske ID-papirer skal de to ha klart å få overført 89 millioner kroner til en annen konto. Senere skal 60 millioner kroner ha blitt overført videre til andre kontoer, flere av dem i utlandet.

En konto til et byggeselskap i Dubai skal være mottakeren av en større pengesum som stammer fra Nordea-kontoen, skriver NA24. Politiet har ikke stadfestet forbindelsen til Dubai, men bekrefter at de har konsentrert seg om ett konkret land.

Vurderer etterlysning

Ifølge NA24 og VG skal flere rike nordmenn ha blitt utsatt for lignende bedrageri i år. Gjerningsmennene skal ha brukt falske pass som er produsert i utlandet, til å skaffe seg tilgang til kontoene.

Politiet kjenner ikke identiteten til kvinnen som var med i Nordea-filialen.

— Vi vurderer nå om vi skal offentliggjøre videobilder fra banken og gå ut med en bred etterlysning, sier politiadvokat Frank Grimstad Jensen til NRK.

Det skal ha vært en kvinnelig kunde hos Nordea som ble offer for svindelen. Den ukjente kvinnen skal ha skaffet seg fullmakt på hennes vegne.

Bankfunksjonæren som er siktet for medvirkning, ble nylig varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld og sier det var tilfeldig at han sto i den aktuelle skranken og at han ble lurt av et utydelig bilde i bankens ID-papirer. Under fengslingsmøtet pekte politiet på at bankfunksjonæren hadde vært inne og sjekket kontoinformasjonen til den svindlede kunden ved to anledninger.

Det er Nordea som står økonomisk ansvarlig for tapene. Det er uvisst om politiet klarer å spore opp pengene igjen.