Norge

- Støtt dem som bare så vidt har begynt på sorgens vei

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det norske folks viktigste oppgave videre blir å støtte familiene som har mistet sine kjære, og som fortsatt har en lang sorgtid foran seg.

I sin tale under den nasjonale minnemarkeringen for 22. juli i Oslo Spektrum søndag uttalte en tydelig preget statsminister at de etterlatte familiene står overfor prøvelser vi andre bare kan ane.

Les også

Jens Stoltenbergs tale under Nasjonal minnemarkering

og hør deler av talen i videoreportasjen øverst. – Den tomme stolen ved søndagsmiddagen. Bursdagen uten bursdagsbarnet. Den første julen. Du kan hjelpe. Bak en kake. Inviter på kaffe. Gå tur sammen. En større gave enn godhet finnes ikke, sa Stoltenberg.

Han framhevet også to andre oppdrag han mener folket skal løse i «ånden fra 22. juli-samholdet.» Det andre er å ha sansene åpne for alle tegn til ekstremisme og møte hat med argumenter.

– Vi skal invitere hjem dem som har gått seg vill. De som vil ty til vold, skal vi bekjempe. Med alle demokratiets våpen skal vi møte dem, uttalte Jens Stoltenberg.

Det tredje er å skape trygghet; gjennom god beredskap og synlig politi, men først og fremst gjennom samholdet mellom hver enkelt borger i landet.

– Uansett hvor du bor. Uansett hvilken gud du tilber. Hver og en av oss kan ta ansvar. Hver og en av oss kan vokte friheten. I fellesskap knytter vi en ubrytelig lenke av omsorg, demokrati og trygghet. Det er vårt vern mot vold, sa statsministeren

Kongen føler med alle som har mistet noen

Poppe, Cornelius

— Vi er blitt vekket til en ny bevissthet om hva som virkelig betyr noe for oss

— Som far og bestefar føler jeg med hver og en som har mistet noen i terroranslagene. Slik åpnet en svært rørt kong Harald sin minnetale i Oslo Spektrum søndag.

– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av smerten dere føler. Jeg føler med hver av én av dere, sa en beveget kong Harald, henvendt til alle de mange berørte i salen.

– Kjære alle sammen. Nå er nesten alle ord brukt opp. De siste fire ukene har vært tunge for oss alle, men nettopp da er det godt å kunne være sammen, sa kong Harald.

Les også

Kongen ber oss ta vare på hverandre

Statsministre preget etter navneopplesningen

Både Jens Stoltenberg og den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt synes den sterkeste delen av minneseremonien var da navnene på de drepte ble lest opp.

– Hvert enkelt bilde, hvert enkelt navn er en tragedie. Når man ser alle ofrene på en gang, ser man omfanget av tragedien, sa Stoltenberg like etter seremonien i Oslo Spektrum.

A-ha sang om kulden og håpet

I mørk dress sang Morten Harket om kuldens stemme i A-has kjente låt «Stay on these roads». Bandet kom sammen igjen for å delta i minneseremonien i Oslo Spektrum.

Bandet holdt sin siste konsert den 4. desember i 2010 i Oslo Spektrum, men valgte altså å gjenforenes denne ene dagen. Sammen med Kringkastinsorkesteret fremførte de låten som også ga navn til gruppas tredje studioalbum fra 1988.

«Old man feels the cold ... Oh baby don't, 'cause I've been told: Stay on these roads, We shall meet, I know» sang Harket, tydelig preget av alvoret i salen.

– Dette gjør vi for å hedre dem som har blitt revet vekk, hylle alle som gjorde, og fortsatt gjør, en beundringsverdig innsats, og for å vise vår medfølelse overfor de etterlatte som nå sitter igjen i sorg, uttalte bandet før konserten.

Teksten fortsetter under videospilleren.

Eskil Pedersen takket det norske folk

AUF-leder Eskil Pedersen takker det norske folk for omsorgen etter terrorangrepene. Kjærligheten vil gjøre smerten lettere å bære, håper han.

– Jeg tror ikke tiden vi lege alle sår. Men vi håper at kjærlighet, omsorg og en hånd å holde i kan gjøre smerten lettere å bære. Hele det norske folk sto sammen og har vist omsorg for dem som er rammet. På vegne av AUF vil jeg takke dere alle, sa Pedersen i forbindelse med den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum søndag.

Han takket også hjelpemannskaper, nødetater, frivillige og helsepersonell, og sa at mange kunne være til stede søndag nettopp takket være deres innsats.

– Dere ankom under ekstreme og vanskelige forhold, tusen takk for alt dere gjorde, sa AUF-lederen.

Han fortalte at mange av dem som ble skadd i skytingen, er på bedringens vei.

– Vi som var der, vi som overlevde, kommer til å bære med oss minnene fra det som skjedde den dagen for resten av våre liv. Vi er mange som mistet gode venner og kjære familiemedlemmer. At vi aldri skal få se dem igjen er ubeskrivelig og fyller oss med tristhet. Et lyspunkt i alt det triste er nyheten om at mange av dem ble fysisk skadd, kommer seg sakte, men sikkert, dag for dag, sa Pedersen.

Aksel Hennie delte sin egen sorg med de andres

Poppe, Cornelius

Denne uka mistet Aksel Hennie sin egen bror i en fallskjermulykke. Søndag delte han sorgen med alle som mistet sine på Utøya eller i Regjeringskvartalet.

Under den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum leste han en tekst skrevet av Lars Saabye Christensen.

– Rammet av flamme og skygge slipper jeg alt jeg har i hendene. Tingene mister sin vekt. Himmelen mister sin farge. Vind mister sin seil. Natten mister sin morgen. Dagen mister sin sol.

Teksten handlet også om at sorgen lar seg bearbeide.

– Jeg ser sorgen er et hardt materiale. Vi er sorgens arbeidere. Vi hamrer den, vi bender den og bøyer og former den. Til vi ser. Sorgen har ikke tilbakevirkende kraft. (...)Rammet av flamme og skygge slipper vi alt vi har i hendene og løfter en rose. Rosen har rett.

Et broderkyss fra Danmark

Lien, Kyrre

En av Danmarks mest kjente skuespillere, Sofie Gråbøl, kom til Oslo Spektrum med havresuppe og et broderkyss til Norge.

Hun fremførte Klaus Rifbjergs dikt «Hjertets termometer», som tar utgangspunkt i Danmarks hjelp til Norge under krigen. Hjelpen kom blant annet i form av havregryn kjøpt for penger samlet inn på skolene. Pengene var tiøringer samlet inn i sparebøsser formet som et termometer. Jo flere tiører, jo høyere steg søylen.

«Nu er der hverken sparebøsse eller havresuppe, ingen sult, og tiøren er for længst forsvundet. Men behovet for at sende noget brænder», leste Gråbøl, aller best kjent som kriminalkommissær Sarah Lund i serien «Forbrytelsen» og som Juli i serien «Nikolaj og Julie».

«Lad os da sende håb og kærlighed, med vores lyse tro på den humanisme som i nød og glæde altid har båret Norge».

Nordisk blomsterrekke ved domkirken

FABRIZIO BENSCH

Kongelige og statsledere fra alle de nordiske landene la ned blomster til minne om terrorofrene utenfor Oslo domkirke søndag.

Les også

Kronprinsesse Victoria la ned blomster

Til stede under den nasjonale minnemarkeringen søndag er Sveriges og Danmarks tronarvinger, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik. De fikk følge av sine statsministre, Fredrik Reinfeldt og Lars Løkke Rasmussen.

Finlands president Tarja Halonen og statsminister Jyrki Katainen, samt Islands president Ólafur Grímsson og statsminister Jóhanna Sigurdardóttir støtter også Norge i sorgmarkeringen.

I forkant av arrangementet i Oslo Spektrum la de ned hver sin blomsterbukett, bundet sammen med bånd i de respektive landenes flaggfarger, utenfor domkirken.

6700 personer er til stede under markeringen i Oslo Spektrum søndag ettermiddag. Hver enkelt av de 77 dreptes navn skal leses opp, og blant andre Karpe Diem, a-ha, Kringkastingsorkesteret og Sissel Kyrkjebø skal opptre.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 2. NORGE

  Thorvald Stoltenberg bisettes i dag

 3. NORGE

  «For barna er du uerstattelig»

 4. FOTBALL

  Newcastle-manager hyllet Utøya-offer

 5. KOMMENTAR

  Til minne om mennesker som lyste

 6. NORGE

  Her er det nye nasjonale minnesmerket etter 22. juli