Norge

Ni vinnyheter som begeistrer

Noen har bare det lille ekstra. Viner også.

Toskaalenderoedvinsglass-7zYEWGy550.jpg Foto: Scanpix

 • Geir Salvesen

Jeg vet hva du tror. Det må være kjekt å være vinanmelder. Sitte der og drikke de beste vinene og mene i hytt og vær etterpå. Virkeligheten? Smaking, surkling og spytting av det som virker som uendelige rekker av dødsens kjedelige viner, noen til og med aggressive i munnen, grønne, overalkoholiske, tynne, tanniske. Av og til alt det gærne på en gang.

Men så – halleluja! Perler er påtruffet! De eksploderer av vellyst i munnen, eller har et intrikat budskap til sanseapparatet om at dette er et flytende, lite kunstverk. De har en vilje til uttrykk. De skaper begeistring med et retningsvalg. Og de overrasker.

I forrige uke tok vi for oss de beste i basisutvalget. Her er noen av vinperlene i bestillingsutvalget som er langt det største og mest spennende. Viner som importører har tatt inn til Norge for egen risiko, men som du kan få på grunn av EØS-avtalen.

Det kunne vært mange flere enn de ni jeg tar med her. Flere av dem blir fordelt på ukene og månedene fremover. Men la oss starte med begeistrerne. Som begeistret fra mange forskjellige plattformer. Ta noen av toppkjøpene blant de røde. Barbera d'Alba. En av de kjedeligste vintypene jeg vet om. Syrlig rødbærssaft med noe pepper i. Når de er dårlige. Toppvinene er noe annet. Scarpa og Massolino fra Piemonte er to av kultprodusentene. De pakker så mye interessant smak inn i sine viner, at det virker som en annen verden. Eller Agrapart Mineral Champagne. Som å drikke et musserende grunnfjell. Eller totalt ukjente spanske Las Uvas de la Ira fra Daniel Landi hvor jeg med hånden på hjertet kan si at jeg knapt har smakt noe lignende kvalitet av denne druen.

Den eneste du kan gå rett inn i polbutikken og kjøpe fra hyllene er Cune Crianza fra Rioja. Et ultrasjarmerende vinvalg som passer til det meste. Årgangsendringen fra 2010 til 2011 har brakt noe mer fruktflesk inn i bildet.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Hvite og musserende

Karakter 6 Hvite glass

113601 Becker Landgraf J 2 Riesling Trocken 2014, Rheinhessen, Tyskland. Kr 132,-, 83 poeng Dette må være ett av de beste Riesling-kjøpene. Gulgrønn farge, steinaktig, syrlig, fyldig fruktighet med masse smak. Veldig klar mineralitet i bunnen. Skalldyrvin. Syrligsøt, litt litchifrukt men ikke noe forstyrrende restsødme. BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 5–7. Alk: 12,5

2828101 Agrapart Mineral Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2008, Agrapart & Fils, Champagne, Frankrike. Kr 569,-, 90 poeng

Kanskje den mest mineralske Champagnen jeg har smakt. Stein, syre og ekstremt krisp, grønn eplefrukt. I en ekstremt kjølig årgang. Som ligner litt på klassiske 1996. Helt ren, skrapet til beinet. Biodynamisk. Bra vin for fansen. Brukes som appetittvekkende aperitiff. Vil du ha fruktsødme, hold deg unna denne. Drikk: Nå. Temp: 6–8. Alk. 12,5

Karakter 5 Hvite glass

2836701 Villa Sandi Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg Millesimato 2014, Veneto, Italia. Kr 143,-, 82 poeng

Ikke noen stor Prosecco-fan er jeg, men dette holder. Druesmakende frukt med god lengde, eleganse. Ikke for søt, ikke for tørr. Og billig. Prøv den til røkelaks eller som allround til aperitiff og forretter. Også asia-inspirert mat. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6. Alk. 11,0.

Karakter 5 Hvite glass

2557401 Agusti Torello Mata Gran Reserva Barrica 2009, Penedes, Spania. Kr 300,-, 87 poeng

Interessant, knastørr, vellaget Cava med røstede toner av bakverk, røyk, krydder, intet restsukker, men ikke metallisk eller oversyrlig. Et kremete midtparti. Grønne og gule epler i aromabildet. En positiv overraskelse. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.Alk: 12,0

Røde viner

Karakter 6 Røde glass

5705701 Cune Crianza 2010, Rioja, Spania. Kr 138,-, 84 poeng

Er dette det beste polkjøpet i øyeblikket på rødvinssiden? Ikke langt unna, i hvert fall. En Rioja som ikke smaker støvete eller fatpreget. Heller en fleskete, morellaktig, miks av mørke og røde bær, mest røde. God fylde, rolig, moden og litt bløt. Tanniner helt i sjakk. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 13,5

ScarpaBarberadAsti-iJZyGyMMfq.jpg Foto: Geir Salvesen

Karakter 6 Røde glass

9955601 Scarpa Barbera d'Asti I Bricchi 2009, Casa Scarpa, Piemonte, Italia. Kr 253,-, 90 poeng

Scarpa fornekter ser ikke. Vanvittig flott utviklingstrøkk med lær, trøfler, varmt kjøtt, lakkert treverk, god fylde, en mester i gammeldags vinmaking, tørket frukt, tørket tannin, litt Nebbiolo-aktig med det lagringspreget. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 14 vol.

Karakter 6 Røde glass

3073001 Las Uvas de la Ira 2013 Daniel Landi, Vino de la Tierre de Castilla Leon, Spania. Kr 258,— 88 poeng

Mye substans her, veldig konsentrasjon, litt lakris, litt kraftig rødbærsfrukt, nesten oljete, 100 prosent Garnacha. Veldig trøkk. 14,5 volumprosent alkohol som den tar med fatning. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 14–16. Alk: Ukjent.

Karakter 6 Røde glass

4461501 Barbera d'Alba Serraboella 2013, Cigliuti, Piemonte, Italia. Kr 247,-, 88 poeng

Veldig konsentrert og kraftig, mye krutt og kraft, mørk frukt, faktisk litt tanniner i denne ellers tanninsvake druen, men først og fremst konsentrasjon og fylde og stramhet samtidig. Det hjelper å komme fra den bratte enkeltvinmarken Serraboella. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 15–17. Alk. 14,5

Karakter 6 Røde glass

3062301 Barolo Le Vigne 2010, Luciano Sandrone, Piemonte, Italia. Kr 720,-, 93 poeng

Luciano Sandrone har ofte maksimalt pådrag. Noe utviklet med kjøtt, lær, edle lakkaromaer, veldig mye fylde, veldig kraftig, intense røde- og morellaromaer, uendelig ettersmak. En tøffing fra en topp årgang. BU. Drikk: Nå-2025. Temp: 15–17.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Ingvild Tennfjord: Bli med på en reise gjennom Piemonte – uten å forlate sofaen

 2. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 3. A-MAGASINET

  «En handleliste så nær perfeksjon som jeg noensinne har kommet»

 4. A-MAGASINET

  Stort vinslipp: Her er vinene du kan gi bort i julegave

 5. A-MAGASINET

  Vinskolen: Det finnes mye ræl på boks. Men disse seks er ikke det.

 6. A-MAGASINET

  Her er vinen som gjør påskelammet enda bedre