Nytt barnebarn på vei

FAMILIEFORØKELSE. I ettermiddag drar kong Harald og dronning Sonja til Prinsehytta, der de skal feire påske sammen med en gravid prinsesse Märtha Louise og hennes familie. <br></br>

Dronning Sonja kjører ned slalåmløypa under det tradisjonelle påskeskirennet ved Sikkilsdalseter påskeaften i fjor, mens kong Harald (i grønn jakke) følger med fra sidelinjen.

Det blir folksomt i Sikkilsdalen i år, der kongeparet skal feire påsken sammen med barnebarna Maud Angelica (5 i april) og Leah Isadora (3 i april) og deres foreldre. Det var i går Slottet sendte ut meldingen om at prinsessen venter barn i midten av oktober, at hun er i fin form og at det forventes et normalt svangerskap. Dessuten ble det understreket at kongeparet er veldig glade. Barnet blir nummer syv i arverekken til den norske tronen, og får ingen tittel eller konstitusjonell rolle, med mindre noe helt spesielt skjer.

Stor gjeng.

Også Olav Bjørshol, Ari Behns far, var over seg av glede og stolthet da Aftenposten snakket med ham like etter at nyheten ble offentlig.— Det er helt fantastisk, en stor glede for hele familien, sier Bjørshol.Han og kona Marianne Solberg Behn har fem barnebarn fra før. Det yngste ble født så sent som onsdag denne uken.- Datteren vår Anja fødte en gutt, også det var en stor begivenhet, forteller Bjørshol. Anja Bjørshol og ektemannen Christian Udnæs har guttene Ask (8) og Isak (14) fra før. Anja Bjørshol er fadder til Maud Angelica.To av Märthas gode venninner, Marianne Ulrichsen og Åsne Seierstad er også gravide.Når Märtha føder i oktober, blir det kongeparets femte barnebarn, eller i praksis sjette. For i tillegg til Maud Angelica, Leah Isadora, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus er Marius Borg Høiby (11) å regne som barnebarnet til Harald og Sonja.

Tradisjon

Og det er en ny generasjon kongelige som er i ferd med å bli glad i Sikkilsdalen. Kong Harald var i Sikkilsdalen for første gang som 8-åring i 1945. I 63 år har han jevnlig og ofte flere ganger i året feriert på Prinsehytta i Jotunheimen. Sonja har 40-års jubileum på Sikkilsdalen denne påsken. Hun var der for første gang sammen med Harald som nyforlovet i april 1968.I fjor var hele kongefamilien sammen i Sikkilsdalen den første delen av påsken. Også i år reiser Märtha og familien hjem midt i påskeuken. Det tradisjonelle påskeskirennet påskeaften blir dermed uten deltagelse fra den yngre garden, men Sonja og Harald stiller garantert med startnummer på brystet.Det har kongeparet gjort nesten hver eneste påske i 40 år siden de for første gang var på Prinsehytta sammen i april 1968, som nyforlovet.Kongen har 63 år bak seg med ferier i Sikkilsdalen. I boken "Kongelige retter - og kongelige minner" får vi høre om Lilleprinsens første møte med "Lillevannet". Det var der han fisket, og det var det mest spennende han gjorde på hytta."Og første gang han var der, i 1945, satt lilleprinsen under hele togturen opp Gudbrandsdalen og tviholdt på en boks med metemark som han hadde gravd opp på Skaugum. Fangsten ble aldri dårlig, og i hytteboken står det at fisken ikke er særlig stor, men den har utmerket kvalitet og er glimrende spisefisk."

Modernisert.

Prinsehytta er utvidet og modernisert gjennom årene. Selv om Prinsehytta er i kongefamiliens private eiendomsportefølje, har myndigheten brukt betydelige midler på sikringstiltak. Dette ble gjort for få år siden da alle de kongelige eiendommene fikk penger til sikkerhetsoppdatering.Om andre private venner av kongeparet skal være med til fjells er ukjent. Det er heller ikke bekreftet om Kongens to hunder Tina og Ronja blir med på ferie.. .

Les også

. . . og slik blir påskeværet

Ari Behns klesvalg gikk ikke ubemerket hen da han deltok på sitt første påskeskirenn med kongefamilien i 2002. Märtha kjørte derimot mer tradisjonelt i parløpet.
Opprinnelig besto Prinsehytta av åtte rom. Kong Olav bygde flere hus på tunet, og er også utvidet og modernisert siden. Her i 1974.