Norge

Her er Putins nye plan. Han tror NATO og USA er ute etter Russland.

For første gang er USA og NATO utpekt som en av hovedtruslene mot Russland.

Putin under markeringen av seiersdagen 9. mai til minne om seieren over nazistene og Hitler. "Nyheter" om andre verdenskrig og Sovjetunionens krig mot nazi-Tyskland dukker nesten daglig opp i russiske medier, og brukes i den statlige propagandaen til å gjenoppbygge bildet av Russland som en supermakt.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Nyttårsaften skrev president Vladimir Putin under på sin nye sikkerhetsplan, hvor USA og NATO for første gang beskrevet som en av de største truslene mot russernes sikkerhet.

"Strategien for den russiske føderasjonens nasjonale sikkerhet" erstatter Putins gamle plan fra 2009, og illustrerer hvor dårlig det generelle forholdet mellom Russland og Vesten er ved inngangen til 2016.

Selv om Russland og USA har kommet nærmere hverandre i en felles krig mot IS, er klimaet fortsatt historisk dårlig.

Slik ser verden ut, ifølge Putin

Statsminister Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin.

Ifølge den nye planen har Putin de siste årene styrket Russlands rolle som en "global" makt som kan løse verdens problemer.Etter Kremls oppfatning har USA og NATO startet en motaksjon for å bevareVestens dominans i verden.

"Det vil trolig føre til politisk, økonomisk, militært og informasjonspress på Russland", heter det i planen, som begrunner sitt fiendebilde av Vestene på følgende måte:

 • Vesten støttet den arabiske våren, som ifølge russerne har destabilisert hele Midtøsten. USA og NATO støttet også revolusjonen i Ukraina, som ifølge Putins plan beskrives som et "antikonstitusjonelt kupp".
 • Putin hevder at Vesten ønsker en tilsvarende omveltning i Russland. Dessuten viser Russland til utvidelsen av NATO østover. Kroatia og Albania ble med i NATO i 2009.
 • I desember ble Montenegro invitert inn i NATO som første land på seks år. Georgia, Bosnia og Makedonia står også i kø for NATO-medlemskap.
  Krigen i østlige Ukraina og den russiskestøtten opprørerne har ført til at et klart flertall i den ukrainske befolkningen nå ønsker NATO-medlemskap så fort som mulig.

Det store slaget om Russlands fremtid står ikke i Syria, men i sengen:

Les også

Putin må få russiske kvinner til å føde flere barn for å redde landets fremtid

Dette er planen

Russiske soldater avslutter tjenesteperioden ved Russlands militærbase i Syria, mens nye soldater sendes ned. Krigen i Syria er ikke nevnt med et ord i Russland nye sikkerhetsstrategi, selv om krigen mot IS siden september har vært fremstilt som landets viktigste utfordring.

I den forrige sikkerhetsstrategien til Putin ble ikke USA og NATO nevnt spesifikt.— Putin ønsker at Vestens skal anerkjenne Russland rett til å behandle sine post-sovjetiske naboer som en del av sin interessesfære, sier BBCs diplomatiske korrespondent Bridget Kendall.

— Gjennom sine intervensjoner i Syria og Ukraina bruker han Russlands militære styrke for at verden generelt og USA spesielt skal se på Russland som en likeverdig partner med interesser man må tilpasse seg, ifølge BBC-korrespondenten.

— Dette året har vist oss at Russland – til tross for sanksjonene – er tilbake på verdensscenen. Putin har rehabilitert Russland med sin versjon av maktpolitikk, skriver Deutsche Welles redaktør Alexander Kudascheff.

Russerne har en glemt, demografisk katastrofe:

Les også

Det fører til at Alexander (75) kan velge og vrake i damer 

Nevner ikke Syria

Bilder fra det russiske forsvarsdepartementet som viser russernes bombeangrep mot oljeanlegg kontrollert av IS.

— Merkelig nok nevner ikke planen Syria til tross for at Russland startet flyangrep mot opprørerne bare for å støtte Russlands alliere, Syrias president Bashar al-Assad, skriver India Today.Planen nevner heller ikke den russiske støtten til opprørerne i østlige Ukraina, hvor krigen så langt har kostet over 9000 mennesker livet.

De siste ukene har det vært en rekke brudd på våpenhvilen. Flere advarer mot at krigshandlingene vil blusse opp igjen i januar og februar.

Viser at verden er forandret

For ekspertene som har fulgt utviklingen i Russland de siste årene, er det imidlertid ingen overraskelser i den nye planen.

Men Russlands nye sikkerhetsstrategi bekrefter at forholdet med Russland og Vesten er dramatisk forandret de siste to årene:

— Vi ekspanderer ikke noe sted: Det er NATOs infrastruktur inkludert militære styrker, som nærmer seg våre grenser, sa Putin i et intervju med med italienske Corriere della Sera i sommer.

Den saken om Russland er viktig, selv om de fleste norske medier ikke skriver om det:

Les også

Putin la seg ut med lastebilsjåfører fra Sibir. Det skulle han aldri gjort.

Får servert fiendebilde av Vesten hver dag

President Vladimir Putin under møte med Indias statsminister på julaften. Her inngikk India og Russland en rekke nye samarbeidsavtaler.

I daglig nyhetssendinger i de Putin-kontrollerte TV-sendingene blir russerne fortalt gang på gang at USA og Vesten gjør alt for å skade russiske interesser.Samtidig presenteres Russland som et land med et historisk kall, som gang på gang er ført bak lyset av Vesten.

Nyheter om landets økonomiske utfordringer og "vanlige" samfunnsnyheter blir knapt nevnt, med mindre Kreml fremstilles i et godt lys.

Selv om russere flest stoler på fjernsynspropagandaen, er det overraskende mange som ønsker at forholdet til Vesten skal bli bedre:

I en meningsmåling utført for Levada-senteret i desember svarte 75 prosent av russerne at de ønsket at Russland skulle normalisere forholdet til USA og Vesten.

54 prosent av de spurte sa seg imidlertid enige i at Russland hadde grunn til å frykte NATO-landene.

Det finnes fortsatt russere som våger å kritisere Putin:

Les også

Her lages den siste uavhengige russiske TV-stasjonen.

— Russland har overrasket oss gang på gang

I USA har de siste to årenes dramatiske begivenheter utløst en debatt om Vesten har god nok innsikt i hva som skjer i Russland, følge Washington Post.

— Vi er blitt overrasket gang på gang, sa senator John McCain til avisen.

— Vi ble overrasket da de gikk inn i Krim, og vi ble overrasket da de gikk inn i Syria.

— Vi kommer til å være uenig med Kreml og russerne på en del spørsmål over tid, men det vi må unngå er uenighet basert på feiloppfatning og dårlig informasjon, sa USAs tidligere Moskva-ambassadør Michael McFaul til Washington Post.

Les også

 1. Russisk atomubåt testet atomraketter i Barentshavet i morges

 2. Mannen ventet, men hun kom aldri hjem. Hun ble en av 9100 døde på Europas glemte dødsmark

 3. Russiske lastebilsjåfører elsker som regel Putin. Slik ble de hans farligste hjemlige trussel.

 4. Putin om Syria: - Det høres merkelig ut, men vi er grunnleggende enige med amerikanere

 5. NATO vil prøve å møte Russland igjen

 6. I Kreml spøker Putin med Kerry. Det er dårlig nytt for IS. Det blir ingen julefred for terroristene.