Norge

Svensk politimann får beholde jobben etter at han slo kona

En svensk politimann slo sin kone med knyttet neve, domstolen mener det var formildende at han akkurat hadde fått vite at hun var utro.

  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

«Voldsutøvelsen mot NN må anses å ha blitt utløst av en provokasjon», står det i dommen mot en svensk politimann som slo sin kone. Provokasjonen var at han nylig hadde hørt at hun var utro.

Hendelsen skjedde i Västra Götaland og har vakt stor oppsikt i Sverige. Med barn til stede skal politimannen ha brukt knyttneven mot sin kone.

Dommeren skriver at handlingen normalt skal bedømmes som alminnelig mishandling,ifølge Dagens Nyheter. Det gjelder særlig når volden er mot noen i familien. Men retten uttrykker forståelse for mannens sinne, og bruker en mildere definisjon på volden.

I Sverige skiller man mellom «normal mishandel» og «ringa mishandel».

Det svenske politiets personalnemnd ga før rettssaken beskjed om at mannen ville miste jobben dersom han ble dømt for "normal" vold, skriver Aftonbladet.

I og med at dommeren endte på den milde varianten, får politimannen beholde jobben. Han slipper fengsel og må betale bot.

Noen søvnløse døgn

Politimannen skal ha tatt det tungt da han hørte om konas utroskap. Ifølge dommen var det noen døgns søvnløshet før han bestemte seg for å ringe mannen kona hadde vært utro med.

Mens politimannen snakket i telefonen kom kona hjem. Hun ba mannen hun hadde vært utro med om å avslutte samtalen, mens ektemannen begynte å skrike til henne. Til slutt slo han henne i armen med knyttet neve. Det førte til et stort blåmerke.

Tingrettsdommeren mener at konas utroskap var en provokasjon. At hun ba mannen hun har vært utro med om å legge på, skal også ha provosert ektemannen, ifølge dommen.

— Når omstendighetene gjør at man kan miste jobben kan tingretten gi en mildere straff, sier politimannens advokat til Expressen.

Advokaten sier at hans klient er lettet.

Les også

  1. Den «nye» straffeloven er ti år forsinket uten grunn

  2. Aftenposten mener: Stortinget bør ta regien i kampen mot familievold

  3. Riksadvokaten har prioritert vold i familieforhold siden 2008