Norge

Beskylder staten for skittent spill

Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund er opprørt over det varslede forbudet mot spilleautomater.

– Staten hevder det er nødvendig med monopol på spilleautomater for å beskytte spilleavhengige. Men hvis staten ville beskytte de spilleavhengige, hadde det kommet reguleringer for lengst. I stedet driver staten et skittent spill, hvor den skyver spilleavhengige foran seg på kynisk vis, hevder styreleder Ottar Dalset i Norsk Lotteri— og Automatbransjeforbund (NOAF) til NTB.

Et totalforbud mot spilleautomater vil utradere hele bransjen, og 1.200 ansatte vil miste jobben, ifølge Dalset. Nordmenn spilte bort 5,2 milliarder kroner på automater i fjor.

– Skjult agenda

NOAF mener at statens egentlige mål er å sikre inntekter til statskassen gjennom et monopol på spilleautomater.

– Staten hevdet det ikke lot seg gjøre å regulere bransjen. Men seddelforbudet i automatene har redusert spillingen noen steder med over 50 prosent. Dette ødelegger forklaringen til staten, mener Dalset.

Automatbransjen mener kulturminister Trond Giske (Ap) varsler forbudet nå, fordi EFTA-domstolen skal ta stilling til det norske automatmonopolet om tre måneder. EFTAs overvåkingsorgan ESA mener monopol er EØS-stridig.

Varig forbud

Giske har tidligere uttalt at dersom staten taper saken i EFTA-domstolen, kan det bli varig forbud mot alle automater i Norge.

Dersom staten vinner, blir automatmonopolet innført fra 1. januar 2008.

De private automatene skal uansett bort fra 1. juli 2007, slik at det blir seks automatfrie måneder i Norge neste år.

NOAF har fortsatt ikke gitt opp å vinne fram.

Dialog

– Dersom staten taper i EFTA-domstolen, er vi parat til å gå i dialog med myndighetene om en regulering av bransjen. Det vil være irrasjonelt av statsråden å forby alt spill, siden markedet vil presses over på internett, mener Dalset.

Lederen i Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund, Ottar Dalset, sier at bransjen vil bli utradert av et totalforbud. Her sammen med medlem av kulturkomiteen i Stortinget, Karin S. Woldseth.