Induksjon i gryten er hot

Den nye oppvarmingsformen har dobbel effekt på oss, mener forsker: Vi føler at matlagingen går raskt. Samtidig indikerer den at vi har høy matkulturell kompetanse.

  • Forf>jan Tomas Espedal (foto)
  • <forf>astrid Løken <

Salget av induksjonstopper har eksplodert. I fjor ble det solgt 19 068 induksjonstopper i Norge. Det er en økning på hele 73 prosent i forhold til året før, ifølge tall fra elektronikkbransjen. Gasstopper derimot har flatet ut. I 2005 ble det solgt 3006 gasstopper, mot hele 3937 i toppåret 2004. Annechen Bahr Bugge, forsker og sosiolog ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), har skrevet boken "Å spise middag. En matsosiologisk analyse". Boken bygger på hennes doktorgradsarbeid, samt MMIs spisefakta 2006. Boken kommer ut på Tapir Akademisk Forlag i slutten av september.

Magnetisme.

Bahr Bugge mener utstyret vi har på kjøkkenet røper mye om vår mat— og måltidskultur og våre verdier. Tekniske hjelpemidler, som induksjon og gass, gir også inntrykk av at vi har god råd. Med induksjon skapes varmen direkte i kokekaret, på grunn av magnetisme. Uten kokekar blir det ingen varme. - Hvorfor skal "alle" ha induksjonstopp nå? - Det handler i stor grad om at vi vil lage mat enkelt og raskt - samtidig som maten bør være mest mulig hjemmelaget. Induksjon ivaretar begge disse verdiene, forklarer sosiologen. - Hvem kjøper induksjon?- Induksjon kjøpes av alle typer husholdninger - og over hele landet. Og den har særlig slått an hos de yngre. Både kvinner og menn.

Status.

Hun trekker frem ord som går igjen i hverdagspraten: "raskt, lettvint, kjapt, halvtime, effektivt og moderne". Og forklarer videre at disse effektive hjelpemidlene, som gass og induksjon, også gir oss høy matkulturell status. Gass og induksjon assosieres med ordene "hjemmelaget" og "ordentlig", samt TV-kokker som Jamie og Nigella.- Mens hjemmekokkene på 1950- og 1960-tallet lot middagen putre i jerngryte i lang tid - skal dagens hjemmekokker steke, frese, og woke. Vi liker følelsen av effektivitet, påpeker hun. Matlagingen skal skje raskt. - Woken er på mange måter blitt "gryten hennar mor" - og begrunnes gjerne med at det er en tilberedningsmåte som passer dagens yrkesaktive husmødre, sier hun. Induksjonstoppene krever kjeler med magnetisk bunn. Et lite triks er å teste kjelene med en magnet. Henger magneten fast, kan du bruke den på induksjon.

Utvidet sauserepertoar.

1990-tallets store moteting var foodprocessoren. Kjøkkenmaskinen ble et obligatorisk innslag på norske middelklassekjøkken. I dag har syv av ti en slik maskin på kjøkkenbenken.- Umiddelbart skulle man tro at denne var tidsbesparende, men den bidro snarere til høyere krav om forventninger til de urbane middelklassekokkene. Her skulle det trikses og mikses med eksotiske, eksklusive - og ekskluderende råvarer. Bahr Bugges studie viser at det norske sauserepertoar ble endret og supplert i det foodprocessoren ble allemannseie. I tillegg til brune og hvite sauser begynte vi å eksperimentere; vi laget pesto, aioli, salsa og tapenade.

Føles raskere.

— Induksjon og gasstopper har samme type symbolfunksjon. Gass og induksjon viser at man ikke bare har et moderne og velutstyrt kjøkken: Man kan også demonstrere at man viser åpenhet for nye tilberedningsmåter, ingredienser og retter, påpeker hun Hverdagsmiddagen tilberedes gjerne i løpet av 20-30 minutter. I helgen øker tiden betraktelig. - Dagens hjemmekokker trekkes hele tiden mellom dette med å tilberede noe i en fei - og det å lage mat fra grunnen av. Når induksjon og gass er blitt så populært, tror jeg først og fremst at dette skyldes at mange oppfatter dette som et hjelpemiddel til å løse konflikten mellom "dårlig tid" og "ordentlig mat/middag". Utstyret egner seg også godt til populære tilberedningsmetoder - som fresing, woking og steking.- Men går det virkelig raskere å tilberede maten på en induksjonstopp, eller handler det om følelsen av at det går raskere? - Jeg tror det handler mest om følelsen av at det går raskere. Tilberedningsformen lever opp til uttrykket som passer inn i hverdagen: "middag på en halv time", sier Annechen Bahr Bugge.