Norge

Ekstrastraff for journalistvold

Dersom noen truer eller utsetter journalister for vold, lover Riksadvokaten at det skal svi i form av ekstra strenge straffer.

Fire skudd ble avfyrt mot huset til journalist Nina Johnsrud. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX

 • Forf>
 • <forf>knut H. Leknes <

Fire skudd ble avfyrt mot huset til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud på Oppegård natt til torsdag. Hun tror selv at skytingen har sammenheng med jobben som krimreporter. Etter alt å dømme er dette det mest alvorlige anslaget mot en journalist i Norge. Riksadvokaten varsler nå at påtalemyndigheten vil be om ekstra strenge straffer hvis noen går løs på journalister.— Vi ser meget alvorlig på trusler og vold mot journalister. Det gjør domstolene også. Påtalemyndigheten vil gå inn for strengere straffer hvis vold og trusler mot journalister har tilknytning til deres virke, sier førstestatsadvokat Harald Strand.

Utsatt gruppe.

Han sier at påtalemyndigheten anser journalister for å være en svært utsatt gruppe.- Journalisters samfunnskritiske funksjon ønsker man å verne. Vold og trusler mot journalister er en trussel mot demokratiet, sier Strand.Han viser til at Høyesterett ved to anledninger har skjerpet straffen for trusler mot journalister, fordi man ønsket å gi gruppen et ekstra vern. I den ene saken, hvor to VG-reportere ble truet, ble straffen fra tidligere rettsinstans skjerpet fra 45 til 75 dagers fengsel.- Det er åpenbart at straffen også vil ligge over normalnivået hvis det dreier seg om vold mot journalister, sier førstestatsadvokaten.

Må grave mer!

Anslag og trusler mot journalister må få mediene til å skrive enda mer om de kriminelle miljøene, og dekningen må ikke styres av trusler og vold, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.Han tror at denne typen hendelser er noe man må regne med i tiden fremover, i takt med at samfunnet brutaliseres.

 1. Les også

  Skjøt inn i huset til krimjournalist

Relevante artikler

 1. NORGE

  Riksadvokaten vil skjerpe straffene for vold mot barn

 2. NORGE

  PST skal etterforske hatkrim mot ungdomspolitikere

 3. NORGE

  Ber politiet prioritere nettovergrep mot barn

 4. A-MAGASINET

  Dani André Karlsen skulle hjelpe en bevisstløs kvinne. Det endte med at han ble spyttet på, sparket og slått.

 5. NORGE

  Riksadvokatens avgjørelse om siktelsen mot Bertheussen er klar

 6. NORGE

  Reiste seg i retten, rettet fingeren mot dommeren og sa «jeg skal drepe deg»