- Arrangøren har <br/>ført oss bak lyset

Bergensordfører Herman Friele føler seg lurt fordi ekspresident Bill Clinton starter Europaturneen sin i Tromsø og ikke i Bergen.

Friele hadde lovet arrangørene å samle inn 700.000 kroner, hvorav 150.000 kroner skulle komme fra kommunens pengekasse.

Nå vil ordføreren trekke all støtte til Clintons besøk.

Opprinnelig trodde Friele at Clintons opptreden i Bergen 22. mai skulle sette byen på verdenskartet og være «det største som skjer i Bergen i år».

Men 20. mai skal Clinton ha foredrag i Tromsø.

– Dette var usedvanlig forbausende å høre, og svært negativt. Jeg trodde ikke mine egne ører, sier Friele. – Dette tar jo bort nyhetens interesse, at han først skal til Tromsø. Det er hyggelig for dem, men jeg er meget skuffet, sier ordføreren til bt.no.— Arrangørene har ført oss bak lyset, mener han.Litt penger skal arrangørene likevel få fra Frieles lommebok, for ordføreren vil fremdeles kjøpe billetter til foredraget.

– Jeg nedlegger mitt arbeid med dette arrangementet. Vi får nøye oss med å kjøpe noen billetter. Det er jo fortsatt interessant å høre på Clinton, sier ordføreren til bt.no.Tirsdag sendte RVs bystyregruppe brev til kommunes kontrollutvalg, hvor de ber om svar på flere spørsmål angående Frieles befatning med saken.– Særlig viktig er det å få avklart hvorvidt ordføreren har gått ut over sine fullmakter ved å forplikte kommunen økonomisk i forhold til arrangementet, sier RVs gruppeleder Stine Akre.– Nå sier Friele at han ikke vil garantere for de 700.000 kronene lenger. Men er det Friele personlig eller kommunen som har garantert for disse pengene? En garanti kan ikke trekkes tilbake, sier Akre.

Bill Clinton skal holde foredrag i Tromsø - to dager før han kommer til Bergen. Det liker ordfører Herman Friele dårlig.