Norge

Nekter å bytte ut omstridte hagemøbler

Hødnebø og Ballerud Hagesenter insisterer på å selge hagemøbler laget av ødelagt regnskog.<br></br> - Ikke vårt problem, hevder de.

  • Stine Barstad

Både møbelkjeden Hødnebø og Ballerud hagesenter havnet for andre år på rad på toppen av "verstinglisten" i Regnskogfondets årlige undersøkelse av i hvilken grad forhandlerne selger hagemøbler laget av utrydningstruet tropisk tømmer.

Diktatur og avskogning

Butikkene selger møbler fra den danske produsenten Skagerak, som leverer møbelserier både i teak fra militærdiktaturet Burma, og i hvitlakkert nyatoh-tre fra regnskogen i Indonesia. Førstnevnte bidrar ifølge Regnskogfondet både til avskogning i Burma, og til å gi militærregimet store inntekter. Sistnevnte er et sterkt bidrag til den hurtige avskogningen i Indonesia — også inne i nasjonalparkene.

Mens store hagemøbelselgere som Byggmakker og Maxbo har gått aktivt ut og sagt at de vil unngå salg av hagemøbler av alle typer tropisk trevirke, har Hødnebø og Ballerud ifølge Regnskogfondet vist seg "usedvanlig lite lydhøre og villige til å endre praksis".

- Ikke noe stort problem

— Dette er den beste teaken, og det er den teaken kundene vil ha. Det kommer fra kontrollerte former så langt vi har kunnet bringe på det rene. Vi selger mye mer hagemøbler som er lakkert, og som ikke har det samme problemet med råmaterialet i kjernen. Så vi oppfatter ikke dette som noe stort problem, sier administrerende direktør Jonny Torp hos Hødnebø til Aftenposten.no.

- Men Regnskogfondet hevder noe annet, og viser til flere anerkjente undersøkelser. Men dere tror ikke på dem?

— Etter det jeg vet er nyatoh-tre også plantasjetre. Så her er vi fagelig uenige, sier han.

- Ikke noe med meg å gjøre

Også Gunnar Faale ved Ballerud hagesenter i Bærum insisterer på at møblene han selger er harmløse. Han bryr seg ikke om at møbelsalget er med og skaffer inntekter til militærdiktaturet i Burma.

— Da snakker vi politikk, og det blander jeg meg ikke bort i. Det har ikke noe med meg å gjøre. For våre kunder og for meg, så er det greit, sier han.

Han benekter også at salget av teak bidrar til avskogning i Burma.

— Der nede vet jeg alt om teaken. De selger kun teaktrærne som er over 500 år gamle. Kontrollen der nede er like bra som med norske skoger, sier han.

— Det er helt feil. I løpet av 1990-tallet mistet Burma 13-14 prosent av skogen sin, og mye kan teknisk sett ikke regnes som skog lenger. Organisasjonen Global Witness har også god dokumentasjon på rovhogst i Burma, blant annet mot grensen til Kina, parerer kampanjeleder Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Vil ikke endre

Ingen av de to forhandlerne har planer om å slutte å selge de omstridte hagemøblene. Begge viser til at det er lovlig å selge disse produktene, at det er dette kundene etterspør, og at det de eventuelt gjør uansett vil ha liten effekt.

— Det er denne kvaliteten kundene etterspør, og vi ser de ikke er villige til å betale den ekstra prisen FSC-merkede møbler koster. Det eneste vi kan bidra med er å si til produsenten at vi ønsker de skal komme opp med alternative løsninger, sier Torp.

— Tror du ikke det hadde gått fortere om dere hadde stoppet å ta inn disse produktene?

— Nei.

— Jeg har ingen planer å slutte å selge disse møblene. Jeg alene kan ikke gjøre dette. Da mister jeg omsetning, sier Faale.

Han hevder kundene ikke bryr seg om hvor møblene deres kommer fra.

— Det er ikke deres problem, sier han.

- Ta ansvar

Leder Lars Løvold i Regnskogfondet er oppgitt over forhandlernes holdning.

— Hagemøbelforhandlerne bør ta ansvar og kutte ut alle møbler i regnskogstømmer en gang for alle. Raseringen av regnskogen er en av de største globale miljøproblemene vi står over for, med dramatiske konsekvenser for både klimaet og for klodens helsetilstand. Tømmerhogst er en av hovedårsakene til dette problemet. Vår anbefaling er å unngå alt tropisk trevirke, også det som er såkalt miljømerket, sier han.

Versting 1: Møbelgruppe av merket Skagerak, i nyatoh fra Indonesias regnskoger. Foto: TRIP TRAP

Versting nr 2: Benk i teak fra Burma fra Skagerak. Foto: TRIP TRAP