33 personer får ikke bistandsadvokat etter masseskytingen i Oslo

33 personer har fått avslag på søknad om bistandsadvokat etter Oslo-skytingen 25. juni. Det kan føre til at flere av dem som ble skadet, ikke får erstatning.

To personer ble drept og 20 ble skadet etter masseskytingen i Oslo 25. juni.
  • NTB

– Flere av de som fikk avslag er veldig sinte. De forteller om mareritt, de får ikke sove mer enn to-tre timer om natten og er redde, sier advokat Christian Lundin til VG.

Han bistår over 60 personer som var til stede og ble skadet fysisk eller psykisk av skytingen mot utestedene Per på hjørnet og London i Oslo under Pride-feiringen 25. juni.

Lundin har sendt inn begjæringen om at de skadede får oppnevnt bistandsadvokat for å ivareta deres interesser. Han har mottatt avslag for 33 av dem og har begynt å klage.

Skadet mann fikk avslag

Flere av personene advokaten har bistått med å søke om bistandsadvokat var med på å legge terrorsiktede Zaniar Matapour (42) i bakken og ta fra ham pistolen, forteller Lundin.

Én av mennene som fikk avslag opplyser til avisen at han ble truffet i underarmen av kulefragmenter da Matapour avfyrte skudd. Prosjektilene ble fjernet på Ullevål sykehus under full narkose, ifølge klagen Lundin har skrevet for mannen.

– Dette handler om å få på plass en skikkelig oppfølging av fornærmedes interesser etter skytingen. En bistandsadvokat skal ivareta deres interesser, sier Lundin.

Avviser kritikken

Det er Oslo tingrett som har avslått søknadene om bistandsadvokat. Lundin kritiserer tingrettens saksbehandling.

– Det er åpenbart at tingretten har lagt seg på en svært restriktiv linje, og det virker ikke som tingretten ved vurderingene av begjæringene har tatt innover seg alvoret i saken, sier han.

Tingretten avviser kritikken.

– Tingretten vil alltid bestrebe seg på å følge intensjonene i loven og rettspraksis, og vil derfor hverken velge en restriktiv eller liberal linje. Et viktig hensyn er likhet for loven, det vil si at like saker skal behandles likt, skriver kommunikasjonssjef Irene Ramm i en e-post til VG på vegne av Oslo tingrett.