YouTube for smartinger

En ny nettside fungerer som et slags YouTube for forskere.

Ute etter å lære noe nytt? Da er nettstedet SciVee noe for deg. Her ligger videosnutter om alt fra forskning på genetikk og fluers hjerne til siste viten om aminosyrer og proteiner.

Her laster forskerne opp sine ferskeste forskningsresultater (i skriftlig form) sammen med en 10-minutter lang multimedia-presentasjon (pubcast) hvor de forklarer de viktigste poengene og funnene.

— Kjedelig

Siden er fortsatt veldig fersk, så det er foreløpig begrenset med videoer. SciVee har imidlertid allerede rukket å høste kritikk for at presentasjonene er kjedelig fremført.

"Om denne siden skal ta av avhenger av kompetansen til de forskjellige bidragsyterne til å holde givende og engasjerende presentasjoner," skriver Sciencebloggen til The Guardian.

"Den verste videoen inneholder en kjedelig presentasjon gjort foran webkamera, med foredragsholderens øyne som distraherende flikker frem og tilbake mens hun leser fra notatene sine på skjermen," står det i bloggen.

Skaperne av siden har ambisiøse mål.

"SciVee handler om den frie og vidstrakte utbredelsen og forståelsen av vitenskap. SciVee, skapt av vitenskapsmenn for vitenskapsmenn, flytter vitenskapen bort fra det skrevne ord og foredragsauditorier, ved å utnytte Internett som et kommunikasjonsmedium hvor unge og gamle vitenskapsmenn har et sted og en stemme."

Gir hverandre karakter

Innholdet er søkbart enten ved navn eller nøkkelord og fraser. I tillegg til å publisere forskingsresultatene sine, har bidragsyterne anledning til å knytte kontakter gjennom et slags lite nettsamfunn. Der kan de også gi karakterer til hverandres bidrag.

YouTube - ikke bare useriøst

YouTube, som er den største videodelingstjenesten i verden, har også seriøse og vitenskapelige bidrag. Et søk på "science" gir 97.700 treff.

Her er noen eksempler:

Andre sider med med "Science Videos":

Egen søkemotor:

Det finnes også en egen søkemotor for Science Videos med kategorier for blant annet kjemi, fysikk, biologi og matematikk.

Trykk for større versjon.