Er det noen vits å anmelde voldtekt? En rekke voldtektsofre og eksperter har fått spørsmålet. Svarene de gir er et nederlag for rettsstaten Norge. Aftenposten vil i en serie saker skrive mer om temaet.
Psykologene Guri Bollingmo og Ellen Ottesen Wessel har forsket på myter som kan påvirke utfallet i straffesaker.
Funnene er av så stor betydning i voldtektssaker at Soknes-utvalget, riksadvokatens analyse av voldtektssaker i 2007, innlemmer dem.
Utvalget konkluderer: "Det foreligger mulighet for at negative og uriktige myter og fakta om voldtekt kan påvirke straffesaken".
Mytene knyttes blant annet til moraloppfatninger om ofre og overgripere. Her er mytene:
Myte 1) Bare en viss type kvinner blir voldtektsofre. Kvinner med høy moral blir ikke voldtatt.
Ikke korrekt. Ifølge Kripos var halvparten av ofrene i 2014 (47 prosent) under 20 år, 14 prosent var barn. En av fire er registrert som fornærmet i tidligere sedelighetssaker.
Myte 2) Det er mange kvinner som anmelder voldtekter som ikke har funnet sted.
Finnes intet grunnlag for å hevde at mange kvinner gjør det. Av totalt 388506 anmeldte lovbrudd, også voldtekt, ble det i 2013 registrert 251 forsettelige falske anmeldelser.
Myte 3) Voldtekter foretas av personer som ikke kjenner offeret.
Ikke korrekt. I 62 prosent av 2014-voldtektene var det en relasjon fra før. 11,1 prosent av voldtektene var overfallsvoldtekt.
Myte 4) Voldtekter utføres med mye vold og eventuelt våpen.
Ikke korrekt. 48 prosent, nær halvparten av alle voldtekter, skjer ifølge Kripos, i forbindelse med fest. Men i de tilfellene gjerningsperson bruker mye vold og våpen, kan det være lettere å få domfellelse i saken.
Myte 5) Voldtekten etterlater synlige spor i form av skader eller lignende.
Ikke korrekt. Men synlige skader kan gjøre det lettere å få domfellelse.
Myte 6) Når en kvinne sier ”nei” til sex, mener hun egentlig ”ja”.
Ikke korrekt.
Myte 7. Prostituerte kan ikke bli voldtatt (yrkesrisiko).
Ikke korrekt.
Myte 8. Menn voldtar ikke sine koner.
Ikke korrekt. I 2014 utgjorde "relasjonsvoldtekt" 16,5 prosent av alle anmeldte voldtekter, ifølge Kripos. Mørketallene er store.
Holdninger hos politi og påtalemyndighet
Soknes-utvalget konkluderte videre: ”Med bakgrunn i egne erfaringer fra politi og påtalemyndighet, og gjennom arbeidet med vår rapport, mener vi det i politi og påtalemyndighet finnes personer med disse holdningene.”
De samme holdningene (voldtektsmytene) har man også funnet blant jurymedlemmer i voldtektssaker.