Norge

Kommisjonsleder reddet Hydro fra terrorsøksmål

Som Hydro-advokat var den nyoppnevnte kommisjonslederen Alexandra Bech Gjørv med på å redde Hydro fra milliardsøksmål etter terrorbomben mot World Trade Center i 1993.

 • Alf Endre Magnussen Roald Ramsdal Håkon Letvik

Samlseside om terrorangrepet

Les også

- Hun er rett kvinne på rett plass

Les også

Har mottatt 1400 tips

Les også

Disse skal være med i 22. juli-kommisjonen

Lederen av 22. juli-kommisjonen, juristen Alexandra Bech Gjørv, var sentral i arbeidet med å sørge for at Hydro slapp unna et milliardsøksmål etter bomben mot World Trade Center i 1993.

Gjørv ble i statsråd i går oppnevnt som leder av Regjeringens 22. juli-kommisjon. Kommisjonen skal bestå av ti medlemmer fra Norge og våre nærmeste naboland. Blant disse er terrorforsker Laila Bokhari, professor Guri Hjeltnes og tidligere politidirektør i København, Hanne Bech Hansen fra Danmark.

–Vi skal ha et ærlig og usminket svar på hva som skjedde. Både på det som gikk bra og det som ikke gikk så bra, sa statsminister Jens Stoltenberg da han i går presenterte kommisjonen.

De mange kritiske spørsmål om politiets tidsbruk, valg av båt, hvorfor helikopter ikke var tilgjengelig og ble brukt, er blant de mange forhold kommisjonen skal gi svar på i tiden fremover.

Gjørv har jobbet med terrorisme før, da som advokat i Hydro.

Terrorsøksmål.

Hun var med på å stoppe erstatningssøksmålet mot Hydro, og beskriver prosessen i en artikkel som ble publisert i et festskrift da Hydros juridiske avdeling feiret 100 år i 2005.

Saksøker var forsikringsselskapet til New Yorks havnemyndigheter, som den gang eide World Trade Center.

De hevdet at bomben inneholdt Hydros kunstgjødsel, at Hydro hadde vært uaktsomme ved ikke å tilsette et stoff som gjorde kunstgjødselet uegnet som ingrediens i en bombe og at selskapet hadde gitt mangelfull informasjon til distributørene.

Kunstgjødsel ble også brukt av Anders Behring Breivik til å lage terrorbomben i Oslo.

Ble avvist.

Søksmålet ble anslått til fem milliarder kroner, men Hydros jurister klarte å få avvist saken, takket være blant annet innsatsen til Alexandra Bech Gjørv.

«Av naturlige årsaker summet det i Hydros telefonlinjer over Atlanteren», skriver Gjørv.

I artikkelen (se side 317 i dokumentet) , fremgår det at Gjørvs første steg for å stoppe søksmålet, var å innhente seks forskjellige amerikanske advokatfirmaer som mulige rådgivere.

«De klarte å skaffe enorme mengder informasjon og råd, mindre enn 36 timer etter at vi mottak klagemålet», skrev juristen, som bemerket at de skjønte saken hadde mange sider, og at hun måtte gjøre vanskelige valg.

Droppet undersøkelser.

I artikkelen, som Aftenposten fant i Hydros dataarkiv, forteller Gjørv hvordan de bevisst lot være å gjøre undersøkelser for å oppklare anklagene mot Hydro. «Vi undersøkte heller ikke våre salgslister for å finne ut om det var mulig om Hydros kunstgjødsel kunne ha endt opp i bomben», skrev Gjørv.

«I stedet prøvde vi umiddelbart å få saken avvist, ved å bruke det som vanligvis kalles «hva så»-forsvar».

Nøkkelen i argumentasjonen var at selv om Hydros kunstgjødsel kunne vært brukt, og selv om man ikke hadde gjort nok for å redusere faren, så var det utelukkende terroristene som hadde ansvaret for at eksplosjonen fikk så store konsekvenser.

Søksmålet ble avvist av retten.

–Lærte om terror.

Gjørv bekrefter at hun skrev artikkelen. Hun mener at arbeidet den gang med å avvise terrorsøksmålet, ikke skaper problemer for henne som kommisjonsleder.

–Jeg håper jeg den gang ikke ordla meg på en måte som kan virke sårende nå. Dette var et alvorlig søksmål mot Hydro. Jeg lærte mye om terrorisme den gangen, sier Gjørv.

Hun opplyste om arbeidet for Hydro til statsministeren før hun ble oppnevnt som kommisjonsleder.

–Jeg opplever ikke at dette, som er langt tilbake i tid, reiser habilitetsspørsmål i forhold til at jeg jobbet for en produsent av kunstgjødsel, sier Gjørv

–Er det problematisk for ditt arbeid som kommisjonsleder at du tidligere fikk et søksmål avvist på vegne av noen som ble rammet av terror?

–Det vi sa den gangen, er det samme som statsministeren har sagt nå: Terrorister er ansvarlige for terror, ikke andre, sier Gjørv

–Vi skal ha et ærlig og usminket svar på hva som skjedde. Både på det som gikk bra og det som ikke gikk så bra, sa statsminister Jens Stoltenberg da han i går presenterte 22. juli-kommisjonen og dens leder Alexandra Bech Gjørv. Foto: Carl Martin Nordby

Relevante artikler

 1. VITEN
  Publisert:

  «Terrorisme er best forstått – og bekjempet – som væpnet propaganda»

 2. NORGE
  Publisert:

  22. juli-kommisjonen ville forby halvautomatiske våpen. Fem år etter terroren er lite skjedd

 3. VITEN
  Publisert:

  Mediene som terroristenes redskap er en alvorlig utfordring

 4. VERDEN
  Publisert:

  Granskeren som Donald Trump ikke kan si opp

 5. NORGE
  Publisert:

  Nå er det over 1,3 millioner private skytevåpen i Norge. To distrikter troner klart øverst på våpenstatistikken

 6. NORGE
  Publisert:

  Sentralbordassistenten skjønte hun hadde fått vite noe av enorm betydning. Men det forsto ikke politisjefene