Norge

Nydelig vær lørdag - nesten like fint søndag

Varm vind fra Middelhavet sørger for sommertemperaturer i Oslo-området i hele helgen.

Nyt sommeren mens du kan. Lørdag badet Oslo i sol. Varmen fortsetter søndag.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Bading fra Sørenga, grilling i parken, øl i solveggen: Denne helgen kunne befolkningen i store deler av Sør-Norge la høstjakken ligge. Lørdag krøp kvikksølvet over 20-tallet flere steder. På det varmeste var deler av hovedstaden 21 grader varm lørdag ettermiddag.

Det var ikke bare Oslo som kunne nyte den varme høstdagen lørdag, i hele Sør-Norge var det sol fra en nærmest skyfri himmel og høye temperaturer.

I følge Kristian Gislefoss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, er det varmluft fra Middelhavet som har sørget for det varme sommerværet.

Les også

Norges varmerekord på 35,6 grader kan være tangert i Nordland

T-skjorte, shorts og varm kveldssol på Kontraskjæret i Oslo lørdag kveld.

Høytrykk i store deler av Europa

Den varme luften sørfra er stort sett blitt møtt av høytrykk på sin ferd nordover. Dermed har den holdt på varmen.

– Nå har vi de samme luftmassene som store deler av Europa her. Det er en kontinuerlig tilførsel av varm luft, sier Gislefoss.

Søndag beveger luftmassene seg mot Vestlandet. Det blir også noe kjøligere i Sør-Norge, men midt på dagen vil det være ganske varmt.

– Jeg ser for meg 18–19 grader søndag. Det må jobbes hardt for å nå 20-tallet søndag, humrer Gislefoss.

Allerede på mandag vil man merke at den varme luften er borte. Da vil temperaturen fall betraktelig. Da blir 13–15 grader i sør. Til gjengjeld vil

Søndag kan Rogaland bli varmest i landet

Lørdag var både Sørlandet og Østlandet varmere enn Rogaland og Vestlandet. Men søndag snur vinden, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi får østavind, og det kommer Rogaland til gode. Det ser ut som at dette blir det varmeste stedet i landet søndag, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Les også

Klimastreik fra stillehavsøyer via Kabul til Wall Street

Bedre også i Trøndelag og Nordland

Også Trøndelag og Nordland vil få det fint værmessig søndag. Begge fylkene har for øvrig hatt mye nedbør fra fredag til lørdag. På det meste har det kommet 90 millimeter på enkelte steder i løpet av ett døgn.

Når det gjelder de nordligste fylkene, så er det ingen tegn til sommer der.

– Finnmark og Troms vil få blanding av regn, sludd og snøbyger. Det blir vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, sier meteorologen.

Les mer om

  1. Meteorologisk institutt
  2. Vær