Norge

Skutt av Breivik på Utøya: - Nå er jeg ferdig med ham

Silja Kristianne Uteng (21) og Weronica Furuly (17) sier begge at de reddet hverandres liv på Utøya. Mandag vitnet Silja mot Anders Behring Breivik.

Silja Kristianne Uteng (i midten), Weronica Furuly (til venstre bak Silja) og lengst til høyre Weronicas mor, Barbro Furuly. Foto: HANS O. TORGERSEN

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Hun var den første av de som ble skutt og skadet på Utøya som vitnet i 22. juli-rettssaken i Oslo tingrett.

— Jeg har fortalt min historie et dusin ganger, men denne gangen var det spesielt, fordi min historie kan sette ham i et dårlig lys, dårligere enn før, sa hun da hun møtte pressen etter at hun var ferdig i retten.

Ut og se på brudekjole

Silja fortalte journalistene at hun nå er hun klar til å gå videre med livet. Til sommeren skal hun gifte seg med samboeren sin og mens rettssaken fortsetter i Oslo tingrett, gikk hun og venninnen Weronica ut i Oslo for å se på brudekjoler.

Dette sier hun om den tiltalte massemorderen:

— Jeg har valgt å se på ham som et ekorn, som jeg kan se ned på, for jeg må se ned på ham hvis jeg skal vie ham en tanke. Nå er jeg ferdig med ham.

Reddet hverandre

Weronica og Silja sier begge at de reddet hverandres liv under flukten fra Utøya. Flukten startet med at de kom bort fra hverandre.

— Vi mistet hverandre og på den store øya klarte vi å finne hverandre, så derfor tror jeg at vi har et spesielt bånd, sier Silja.

- Hvor mye hjalp dere hverandre?

— Veldig masse. Hadde det ikke vært for at hun skulle begynne å svømme, så hadde ikke jeg svømt, og hadde det ikke vært for at jeg svømte, så hadde ikke hun kommet over.

- Hva gjør det med livene deres?

— Det gjør ganske masse, det gjør båndet sterkere og samholdet. Samtidig er det ekstra spesielt fordi jeg har noen å dele min historie med som skjønner det, fordi vi har den samme historien. Jeg trenger ikke å forklare så mye, fordi hun vet hvordan jeg har det, sier Weronica.

Skutt, men skjønte det ikke

Begge klarte å svømme over sundet til landsiden ved Utøya. De var den fjerde og femte av de overlevende som kom frem.

Silja fortalte i retten at hun ikke forstod at hun var skutt før lenge etterpå.

Da hun var i sikkerhet på Sundvolden hotell, var det en lege som undersøkte henne, men heller ikke han forstod at såret i armen skyldtes et prosjektil.

Etter hjemkomsten til Senja var hun plaget av nummenhet i fingrene og en lege tok røntgenbilder. Først da ble prosjektilet oppdaget.

— Hvordan går det med armen din nå, spurt aktor, statsadvokat Svein Holden.

— Armen min går det fint med. Det var bare et prosjektil som kom inn i armen.

Les mer om

  1. 22. juli