Gasstank på kokeplate førte til eksplosjonen i Stavanger

En person er fremdeles under behandling på SUS etter at en gasstank eksploderte i Stiftelsesgata i Stavanger onsdag kveld.

Flere vinduer skal ha blitt knust i eksplosjonen.

Like før klokka 19.00 onsdag kveld hørte beboere i Stiftelsesgata i Stavanger et voldsomt smell. Eksplosjonen var så kraftig at to vinduer i den aktuelle leiligheten ble blåst ut. Glass og annet materiale landet delvis oppå en bil som sto utenfor.

– Det er relativt store skader i leiligheten. Vi jobber nå med å finne ut hva eksplosjonen skyldes, sa Ole Petter Hanssen, som er politifaglig etterforskningsleder i Felles straffesaksinntak i Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet torsdag morgen.

Klokka 18.57 onsdag kveld bekreftet politiet at en mann i begynnelsen av 40-årene hadde blitt fraktet til Stavanger universitetssjukehus (SUS) etter eksplosjon.

Gasstank på kokeplate

Fredag ettermiddag sier politiet at det høyst sannsynlig var en gasstank som trolig innehold propan som har forårsaket eksplosjonen.

– Det som trolig har skjedd er at en gasstank har blitt stående på en varm kokeplate. Den har så blitt hetet opp og har eksplodert, forklarer Sveinung Ihle, etterforskningsleder ved Felles straffesaksinntak i Sør-Vest politidistrikt.

Eksplosjonen førte til at hele terrassedøra ble skjøvet ut og vinduene ble presset ut av vinduskarmen.

– Det har vært sterke krefter i sving. Beboeren har fått brannskader i ansiktet, som gjør at han fortsatt er under behandling på SUS. Dette kunne gått enda verre, egentlig. Det var store krefter i sving, sier Ihle.

Fremdeles avsperret

Politiet sa tidlig at eksplosjonen trolig er en ulykke. Allerede onsdag kveld foretok politiet flere avhør samt andre undersøkelser på stedet.

Eksplosjonen skjedde i denne boligblokken.

– Mye tyder på at dette har vært et uhell i forbindelse med bruk av gassbeholder. Den videre etterforskningen vil gjøre dette klart, sa Nikolai Austerheim onsdag kveld.

I en melding klokken 19.03 onsdag sa politiet at eksplosjonen har skjedd i Stiftelsesgata. Nødetatene var på stedet, og politiet gjorde taktiske og tekniske undersøkelser.

Mistenker gassbeholder

Aftenbladets reportere som var på stedet onsdag kveld kunne rapportere om synlige skader på den aktuelle leilighet, blant annet to knuste vinduer på bakken.

Onsdag kveld kunne ikke innsatslederen si noe om størrelsen på eksplosjonen.

– Vi mistenker at det er en liten gassbeholder som har eksplodert, sier vaktleder Bjørn Tollefsen i Rogaland brann og redning til Aftenbladet.

– Slike små propanbeholdere skal normalt ikke eksplodere av seg selv, men dersom de blir tilført varme slik at de utvider seg, kan dette skje. Det er mye energi som skal ut og det blir trykk av dette, sier Tollefsen.

Politi i arbeid på stedet.