Stoltenberg avviser påstandene fra NHO

Ledere i både offentlig og privat sektor må gjøre mer slik at flere arbeidstakere velger å stå lenger i jobb, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Statsminister Jens Stoltenberg får råd fra en engasjert administrerende direktør i NHO, John G. Bernander og NHO-president Kristin Skogen Lund. Konferansen foregår i operaen i Oslo.

Les også:

  • Ola Storengs kommentar: Uføre skal redde Norge
    Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener NHO svartmaler situasjonen i norsk arbeidsliv ved å snakke om velferdsfelle og trygdebølge.

— Jeg liker ikke slike begreper. Det er helt feil å antyde at det er en marsj ut av arbeidslivet og over på ulike trygdeytelser. Faktum er at det har vært en marsj inn i arbeidslivet de siste tiårene, sier Stoltenberg til NTB.

Han viser til at nesten 300.000 flere er i jobb nå enn for ti år siden, og at to tredeler av dem jobber i det private næringsliv.

— For hver nye arbeidstaker i det offentlige, ansettes to i det private. Sykefraværet går ned, og 76 prosent av alle nordmenn mellom 15 og 64 år er i jobb. Knapt noe land kan vise til en høyere sysselsettingsrate, sa Stoltenberg i sitt innlegg under NHOs årskonferanse i Operaen onsdag.

Ikke skjønnmale

- Vi har ikke gått i noen velferdsfelle, men vi må gjøre som musemor sier og passe oss for å gå i fella. Derfor er det heller ikke bra å skjønnmale situasjonen. For det er for mange som står utenfor arbeidslivet i dag, og antallet øker, sier Stoltenberg.

NHO-direktør John G. Bernander vil ikke gå med på at arbeidsgiverorganisasjonen svartmaler situasjonen ved å la begrepet Velferdsfellen stå som overskrift for årskonferansen.

— Vi har ikke gått i fella ennå, men hva skjer i 2020? Da vil statens utgifter overstiger inntektene ifølge statens egne tall. Vi har en hel katalog med tilnærminger som kan løse dette problemet. Hovedsaken er at det skal lønne seg å jobbe, sier Bernander til NTB.

Han ønsker at regjeringen tar fatt i trygdeproblematikken på samme måte som den gjorde med pensjonsreformen.

Invitere til et bredt og forlik og inkludere partene i arbeidslivet til å finne løsninger som begrenser offentlige utgifter og får flere ut i jobb.

— Næringslivet er beredt til å ta sin del av ansvaret for å ansette flere som i dag står utenfor arbeidsmarkedet. Men vi får tilbakemeldinger om at det for enkelte ikke lønner seg å gå over fra trygd til jobb. Da er det noe galt et sted, sier han.

Dugnad

Stoltenberg mener ledere i offentlig og privat sektor må gjøre mer slik at flere arbeidstakere velger å stå lenger i jobb, og inviterer til dugnad for å få til dette.

— Sammen må vi se etter og fjerne hindre, og sørge for at det faktisk er mulig å stå i arbeidslivet lenger for dem som ønsker det, sier statsministeren.

Høyre-leder Erna Solberg er enig med regjeringen i at kutt i velferdsytelser ikke er veien å gå hvis man ønsker å inkludere flere i arbeidslivet.

- Men det er utrolig viktig å begrense antallet som har falt utenfor. Ikke minst fordi det er en tragedie for dem det gjelder, men også fordi det ikke er økonomisk bærekraftig over tid, sier Solberg.

Hun mener regjeringen må legge an et mer individorientert perspektiv, og satse tungt på å hjelpe mennesker med lese- og skrivevansker.

— Kan du ikke lese og skrive godt nok, er det vanskelig med omskolering fra en praktisk rettet jobb, sier Høyre-lederen.

Det vanket for øvrig mye skryt til Norge fra utenlandske talere under årskonferansen. Monika Queisser fra OECD slo fast at «alle vil være Norge», mens Harvard-professor Kenneth Rogoff påpekte den åpenbare styrken som oljefondet representerer. Så fulgte han opp med en advarsel:

- Oljefondet er stort, men ikke stort nok til å forsørge dere alle.