Norge

– Poker er et ferdighetsspill. De gode spillere vet hvordan de skal spille en dårlig hånd.

Poker er ikke bare flaks. Derfor bør ikke pokerturneringer regnes som ulovlig lotteri, mener advokaten til tiltalt «pokermamma».

Kvinnen som drev pokerklubben Quads ble pågrepet i den omfattende politirazziaen mot Oslos pokerklubber 1. mars i fjor.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Arnfinn Mauren
  Journalist

Den første rettssaken om lotterilovens pokerregler endte opp med å handle om bridge. Forsvareren til 35-åringen som er tiltalt for å ha drevet pokerklubben Quads i Oslo sentrum, Elisabeth Myhre, vektla i sin prosedyre for Oslo tingrett at pokerturneringer er et ferdighetsspill.

Hun tilbakeviste at lotteriloven kan anvendes mot hennes klient.

 • Les også: «Pokermamma» i retten: – Det var flere triste skjebner på slutten. Baksiden av dette ble veldig tydelig.

Skal ha inntekter på 8 millioner kroner

Påtalemyndigheten mener 35-åringen, som i to og et halvt år drev pokerklubben Quads i Dronningensgate i Oslo, har hatt inntekter på over åtte millioner kroner på ulovlig gambling.

Aktor og politiadvokat Philip Green la ned påstand om at den 35 år gamle kvinnen som selv omtalte seg som «pokermamma» under første dag i retten, må dømmes til åtte måneders ubetinget fengsel og en inndragning av to millioner kroner.

Forsvarer Myhre mener en riktigere straff for klienten vil være 120 dager betinget fengsel.

Myhre la vekt på at lovens beskrivelse av et lotteri som et spill som har «helt eller delvis tilfeldig utfall» ikke er dekkende for pokervariantene som ble arrangert på klubben. Derimot har den tiltalte 35-åringen påtatt seg straffskyld for å ha tilbudt kontantpokerspill – cashgames – i lokalene frem til 1. mars i fjor, da politiet stengte klubben.

Mannskaper fra politiet bærer ut pokerutstyr som ble brukt i pokerklubben Quads, etter razziaen mot den og fire andre klubber i Oslo 1. mars i fjor.

– Hvorfor skiller folk mellom poker og bridge?

Forsvareren viste til Kulturdepartementets vurdering av kortspillet bridge i etterarbeidene til lotteriloven. Myhre mener man ikke kan skille mellom poker og bridge. Utdeling av kort er tilfeldig for begge – og dermed har begge et element av flaks.

– Hvorfor skiller folk mellom poker og bridge? Kanskje er det fordommer, kanskje er det moral. Selv om det i poker deles ut tilfeldige kort, er ikke kortspillet basert på tilfeldigheter, mente forsvareren i retten.

– Turneringspoker er et ferdighetsspill sier alle som faktisk kan det, sa hun.

– De gode spillerne vet hvordan de skal spille en dårlig hånd. Og hvordan de skal maksimere en god hånd, vektla advokat Myhre.

Leder i Norsk Pokerforbund, Sigurd Eskeland, håper norske myndigheter vil legalisere turneringspoker i Norge slik at klubber kan få lovlig lisens. Her er han fotografert under fjorårets poker-NM i Dublin.

Pokerleder gjestet selv klubben

Under rettssaken har både matematiker Anders Høyer Berg og leder i Norsk Pokerforbund, Sigurd Eskeland, uttalt seg som vitner om hvordan ferdigheter og sannsynlighetsberegning utgjør en vesentlig faktor for å vinne i poker.

Sigurd Eskeland innrømmer overfor Aftenposten at han selv har spilt poker på Quads.

– Jeg har vært der ved et par anledninger for noen år siden. Poker er min hobby og mitt yrke. Da har man i Norge valget om enten å la være å spille eller velge å oppsøke steder som er i en gråsone. For meg er poker sosialt og jeg driver med det jeg synes er gøy, sier han.

Dersom retten fastslår at turneringspoker er lotteri, vil pokerforbundet jobbe for en lovendring som gjør det mulig for klubber å få lisens til å drive på en lovlig måte, gjør han det klart.

– Brøt kravene for lovlig poker

Aktor Philip Green var i retten tydelig på at han mener driften av Quads handlet om ulovlig poker, og viste til Borgarting lagmannsrett som i fjor slo fast at turneringspoker er ulovlig.

Han pekte i sin prosedyre på at mye ved klubben brøt med kravene til lovlig poker:

* Maks 10 deltagere fra nær omgangskrets.

* Spillet skal ikke være organisert eller ha profesjonelt preg, og innskudd pr. spiller kan ikke overstige 1000 kroner.

* I tillegg er det strengt forbudt å la noen spille på kreditt, slik Quads i stor utstrekning gjorde overfor både egne ansatte og spillere.

Politiets anslag er at 35-åringen har hatt åtte millioner kroner i inntekter i løpet av tiden klubben var åpen.

Green pekte også på at cashgames var dominerende inntektskilde på Quads, og at mange av spillerne og de ansatte tok opp store lån ved å spille på krita i klubben.

– Her var det «no limits», man kunne satse så mye man ville i cashgames. Det gjør at dette er en grov overtredelse. Quads har vært en rekrutteringsklubb for pokerspillere. Samtidig har man arrangert cashgames hver dag. Når de som er dårlige i poker ryker ut, er det risiko for at de begynner å spille cashgames, sa aktor.

Han pekte også på at klubben hadde en hemmelig Facebook-gruppe med over 1500 medlemmer.

Les mer om

 1. Poker i Norge
 2. Poker
 3. Spill
 4. Pengespill