Norge

Norske pensjonister fast på cruiseskip

Flere nordmenn sitter fast på cruiseskipene Costa Pacifica og Costa Luminosa i Italia. De vet ikke når de kommer hjem.

Wibecke Lie og mannen Bernt er om bord i cruiseskipet Costa Pacifica som lå utenfor Genova i Italia søndag. Byen er hardt rammet av koronapandemien. Foto: Foto: Privat / NTB scanpix

  • NTB
  • Helle Aarnes
    Journalist

– Vi hadde vært rundt omkring i Sør-Amerika, og skulle over Atlanterhavet til Barcelona. Nå har vi vært i flere havner uten å få gå i land, sier Wibecke Lie på telefon fra Genova til NTB.

Hun og mannen Bernt Lie er i en gruppe på 26 norske pensjonister som ikke kommer seg fra borde på cruiseskipet.

Costa Pacifica lå søndag ankret opp i Genova, som er skipets hjemmehavn, men fartøyet var søndag kveld på vei til Roma.

Det er ingen med påvist koronasmitte om bord, men italienerne vil ikke slippe folk i land før de har en reisevei ut av landet.

– Det danske utenriksministeriet har kommet med et fly for å frakte hjem danskene på skipet. Det flyet fikk ikke vi forhandlet oss til å være med på, selv om det hadde vært plass til alle de nordiske om bord, sier Lie.

Les også

NRK-Pedersen følger Bergamos dødskamp: – Lytt til eksperter, dropp hytta og lær av Italias feil

Får lite informasjon

Hun forteller at både passasjerene, reiselederen og reiseselskapet er frustrerte. De har bedt Utenriksdepartementet forhandle med SAS og Norwegian om å sende et fly ned for å hente nordmennene.

– Vi får vite fryktelig lite. Vi vet ikke hva de kommer frem til, sier Wibecke Lie.

Flere nordmenn sitter fast på cruiseskipet Costa Pacifica i Italia. De vet ikke når de kommer hjem. Blant dem er Wibecke Lie og ektemannen Bernt. Foto: Foto: Privat / NTB scanpix

Foreløpig har de fått beskjed om hjemreise på tirsdag. Men to hjemreisemuligheter er allerede blitt avlyst på kort varsel.

– I Nice i Frankrike hadde vi fått billett til en bestemt flyavgang, men franskmennene lot oss ikke gå i land. Vi skulle egentlig med Norwegian fra Milano, men det flyet ble kansellert, forteller hun.

Les også

Nesten bare gamle og syke dør av koronaviruset i Italia

Kan bevege seg fritt

Fordi det ikke er noen smittede på skipet, kan passasjerene bevege seg fritt, og de får mat og drikke som vanlig. Men butikker og underholdning er stengt.

– I dag har jeg gått mine vanlige fem-seks kilometer. Vi holder quiz og får tida til å gå. Men ventingen tar på.

– Vi er alle pensjonister, så det er ikke akkurat vi som skal få sykdommen på nakken. Så det kjenner vi på, men vi har ikke akkurat kjempeangst, avslutter Wibecke Lie.

Innestengt på lugaren

Andre skip er i en verre situasjon enn Costa Pacifica. Et annet cruiseskip fra samme rederi – Costa Luminosa – ligger i havn i Savona, noen mil unna. Der har det vært koronasmitte om bord, og passasjerene er stengt inne i lugarene.

På sengen i en liten lugar på dette skipet ligger Tom Ekblom (73) og ser på «Gudfaren 2». Siden forrige søndag har han vært isolert her, sammen med kona Anne-Grethe Ekblom (70). I forrige uke døde én passasjer. Miami Herald skriver at minst 24 ansatte og minst 50 passasjerer om bord er syke. Tre passasjerer er satt i land og har testet positivt på Covid-19. Slik endte cruiset i Karibia og Middelhavet.

Ble nektet å gå i land

Torsdag var det norske ekteparet i ferd med å få gå i land i Nice i Frankrike, sammen med seks andre nordmenn. På kaien sto den norske konsulen og ventet med bil, klar til å evakuere nordmennene.

Passasjerer fra Costa Luminosa blir ledet vekk fra skipet 21. mars. Foto: Massimo Pinca / X06511

– Vi hadde returbilletter fra Nice klare. Men så ble vi nektet å gå i land. Vi måtte bare gå inn igjen i lugarene. Det var fullstendig kaos, folk var helt gærne. Jeg var først og fremst vettskremt. Nå er jeg bare oppgitt, sier Tom Ekblom.

Ekteparet understreker at Utenriksdepartementet gjør en god jobb, og at de ikke føler seg glemt.

– Vi sitter her, med null informasjon. Betjeningen virker syke, alle sammen. Det er nok de som har det verst, de er livredde. I dag har 150 italienere og sveitsere gått i land. Vi nordmenn fikk ikke, sa ekteparet til Aftenposten lørdag kveld.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Italia
  4. Pensjonister
  5. Cruiseskip