Norge

- Bør ikke sette diagnose på politiske avvik

Anders Behring Breivik deler sine bisarre politiske vrangforestillinger med både nazister og ekstreme islamister. Derfor er det problematisk å legge det til grunn for at han er psykotisk, mener historieprofessor Øystein Sørensen.

FS00014955.jpg Roald, Berit/Scanpix

 • Lars Inge Staveland

I en fullstappet sal på Litteraturhuset gikk Sørensen gjennom Behring Breiviks ideologiske bakgrunn, som kjent gjennom terrorsiktedes manifest.

Behring Breiviks ideologiske tanker er omtalt som «grandiose vrangforestillinger» av rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

Øystein Sørensen understreket at han ikke ønsket å trekke i tvil psykiaternes rapport om at Behring Breivik ikke var psykotisk og utilregnelig i gjerningsøyeblikket den 22. juli.

Les også

Rettspsykiater mener Breivik ikke framsto psykotisk

Likevel er han kritisk til at psykiaterrapporten har lagt så stor vekt på Behring Breiviks bisarre vrangforestillinger. — Jeg vil advare mot at man skal sette en diagnose som følge av et tankesett som avviker fra normalen og er vrangforestillinger, sier Sørensen.

- Var meget bevisst sine handlinger

— Da ville det vært mye galskap i Europa de siste 100 årene, sier han.

Den terrorsiktedes diagnose har vært hyppig debattert i etterkant av de sakkyndiges rapport, og etter nyttår besluttet Oslo tingrett å oppnevne to nye rettspsykiatrisk sakkyndige for å foreta ny vurdering av Behring Breivik.

Sørensen tror Behring Breivik, ut i fra sin ideologi, tok et valg om å gjennomføre handlingene 22. juli.

- Uansett klinisk diagnose har jeg et inntrykk av at han var seg meget bevisst det han gjorde. Han hadde et tydelig valg om å utføre terroranslaget, og reflekterte grundig over det. En slik person bør være tilregnelig og få en passende straff, sier Sørensen.

77 mennesker ble drept i angrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya. Behring Breivik har erkjent handlingene, men mente angrepene var ledd i en forsvarskrig mot det han kaller den «kulturmarxisistiske elite» i Norge.

Professor Øystein Sørensen er kritisk til å bruke politiske avvik som begrunnelse for utilregnelighet. LARS INGE STAVELAND

— Alle tenkelige midler er lov

Sørensen sa at Behring Breivik bygger på en totalitær mentalitet, der en voldelig revolusjon er nødvendig for å skape et homogent og etnisk rent Europa. Revolusjonen vil etterfølges av en borgerkrig. Parlamentet i Behring Breiviks verden skal underlegges et "vokterråd", som Sørensen sammenlignet med Iran.

— For å nå dette målet har man lov til å bruke alle tenkelige midler. Da betyr det ingenting om antall drepte er 70, 2000 eller flere millioner. Han mener han har rett til å avgjøre hva som er rett og galt, sier Sørensen.

- Det er dette man finner i Behring Breiviks tankeunivers, sier han.

Les også

Ila-psykiater: - Jeg har ikke brutt taushetsplikten

Ifølge Sørensen er verken fascistisk eller høyre-ekstrem gode nok merkelapper på Behring Breivik. Derimot deler han både sine vrangstillinger med andre.I det politiske programmet til islamistgruppen Hamas går det frem jødene er ansvarlig for begge to verdenskrigene, og at ”sionister” kontrollerer hemmelige brorskap. — Dette er jo også bisarre vrangforestillinger. Det samme kan man si at stor-nazistene som stod for retten i Nürnberg hadde, sier Sørensen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Nok en gang blir spørsmålet om en høyreekstrem terrorist er for syk til å stå til ansvar

 2. KULTUR

  Anders Behring Brevik feilberegnet sitt publikum

 3. KOMMENTAR

  Behring Breiviks spøkelse forsvinner ikke | Andreas Slettholm

 4. DEBATT

  Psykolog Grøndahl på velment villspor om 22. juli

 5. NORGE

  Breiviks advokat: – Helt usannsynlig at han har kommunisert med gjerningsmannen

 6. NORGE

  Sejersted om Behring Breivik: Ser på seg selv som den unge Adolf Hitler i fengsel