Norge

- Jeg hadde valgt annerledes i dag

Kristin Eie (48) har gått nattevakter i 15 år. De siste 11 årene sammenhengende, ofte fem netter på rad.

Sykepleier Kristin Eie på vei inn til en ny nattevakt. Denne gangen består turnusen av fire netter i strekk på Martina Hansen. Ganske skremmende, sier 48-åringen om den påviste sammenhengen mellom mange nattevakter og økt risiko for brystkreft.

Les også:

— Jeg hadde valgt annerledes hvis jeg hadde vist at risikoen for å få brystkreft er så stor, sier sykepleieren.

Spekulasjonene om sammenhengen mellom kreftfare og nattevakter har vært tema på vaktrommet mange ganger, men Eie blir bekymret over at det nå er dokumentert.

— Ganske skremmende, sier hun.

Da Eie gikk nattevakt i full stilling, hadde hun 14 nattevakter i måneden. Nå arbeider hun halv stilling og er på jobb syv netter i måneden. Da går hun på før klokken 22, hjem ved 07-tiden morgenen etter.

Kristin Eie synes det var fint å jobbe nattevakt da barna var små. Hun hadde godt sovehjerte, og klarte å hente i barnehagen, lage middag og gjennomføre dagliglivet. Nå merker hun det mer på kroppen at hun snur døgnet, selv om hun ikke jobber mange netter sammenhengende på Martina Hansens Hospital.

— Det tærer på kroppen både fysisk og psykisk å jobbe natt. Jeg prøver å fortrenge det, men jeg merker at det er mer krevende å stå løpet ut hver natt. Trettheten kommer sigende, alt mellom klokken halv ett til klokken fem. Når kroppen er tung og sliten, må jeg si til meg selv at jeg holde ut, for jobben skal gjøres.

Enklere før

Den største utfordringen for Kristin Eie er når hun står opp utpå ettermiddagen etter en nattevakt.

— Jeg forventer å leve et normalt liv, og det er frustrerende at jeg ikke makter alt det jeg hadde maktet hvis jeg sov hele natten. Det var enklere da jeg var ung. Da fungerte jeg 99 prosent dagen etterpå.

— Hva bør man gjøre nå som sammenhengen mellom nattevakt og kreft er fastslått?

— Det er et vanskelig spørsmål. Verden går ikke rundt hvis folk ikke jobber på natten. Men man kan ikke gamble med sykepleiernes helse, sier Eie.

Lisbeth Normann, lederen av Norsk Sykepleierforbund, synes også at studien er interessant. Hun mener det er viktig med forskning som erstatter synsing med faktisk viten.

93 prosent kvinner

— Vi har etterlyst forskning på sammenhengen mellom arbeidstid, turnus og helserisiko. Vi har særlig vært opptatt av kvinnehelse, for 93 prosent av sykepleierne er kvinner. Det er interessant at det nå påvises en sammenheng mellom flere nattevakter og brystkreft. Brystkreft er jo den mest alvorlige kreftformen blant kvinner. Nå kan vi sette inn tiltak, sier Normann.

— Hva slags tiltak?

— Det mest åpenbare er å begrense antall nattevakter i strekk. Vi må ta på alvor at det er en risiko med turnus. Turnus skal ikke være en risiko for helsen, sier Normann.

Les også

Mange nattevakter øker kreft-risikoen