Norge

Havforskningsinstituttet: – Oppdrett har ikke skylden for algeoppblomstring

Oppdretterne kan ikke klandres for algeoppblomstringen som har tatt livet av 7,7 millioner laks, konkluderer forskere ved Havforskningsinstituttet.

Død laks i oppdrettsanlegg i Lofoten på grunn av algeoppblomstringen i Nordland og Troms. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • NTB

Flere aktører har pekt på at næringen selv kan ha skyld i algeoppblomstringen, blant annet fiskeripolitisk talsperson i Miljøpartiet de Grønne og tidligere fiskerisjef i Trøndelag, Alf Albrigtsen.

Forskere har likevel pekt på at det ikke har vært noe faglig grunnlag for å beskylde næringen, og det er nettopp denne sammenhengen forskere ved Havforskningsinstituttet nå har undersøkt. De konkluderer med at oppdretterne ikke kan klandres for algeoppblomstringen.

– Oppdrett kan umulig være årsaken til denne algeoppblomstringen. Det står forholdsvis lav tetthet av oppdrettslaks i disse områdene i forhold til mange andre områder i Norge, sier fagdirektør Karin Kroon Boxaspen ved Havforskningsinstituttet til NRK.

Undersøkelsene tar utgangspunkt i en risikovurdering instituttet arbeider med, der forskere ser på effekter av næringssalter og organisk materiale ut fra norske oppdrettsanlegg. Saltene fungerer som mat eller gjødsel for algene.

– Når vi tar utgangspunkt i hvor mye fisk som står i disse områdene og regner hvor mye næringssalter som kommer ut, finner vi ut at det i beste fall bidrar til en vekst på 5 til 10 prosent alger, sier Boxaspen.

Hun legger til at forskerne likevel ikke kan utelukke at næringssalter fra oppdrettsanleggene er med på å forlenge algeoppblomstringen når den først er i gang.

Les også

 1. Dette skjer når dødsalgen rammer lakseanleggene

 2. 7 spørsmål og svar om dødsalgen Chrysochromulina

 3. Hun flyttet laks for 250 millioner kroner i helgen: – Den store katastrofen ser ut til å være unngått

 4. Fiskeriministeren fikk se laksedøden på nært hold: – Jeg blir trist og lei meg

 5. Laksedøden rammer lokalsamfunn hardt

Les mer om

 1. Fisk
 2. Laks
 3. Havforskningsinstituttet
 4. Natur
 5. Miljø