Norge

Barneskoleelev døde av smittsom hjernehinnebetennelse

Eleven ble innlagt med mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse onsdag. Torsdag døde den ni år gamle skoleeleven.

  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

– Det er med dyp sorg vi mottok budskapet om at barnet som var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse, er død, sier ordfører i Oppegård kommune, Thomas Sjøvold.

Onsdag ble kommuneoverlegen varslet om at en elev var innlagt på sykehus med mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse. Diagnosen ble samme dag bekreftet av Folkehelseinstituttet, skriver Oppegård kommune i en pressemelding.

Hjernehinnebetennelse, som har det faglige navnet meningokokksykdom, er en infeksjon i hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Ofte utvikles sykdommen fra en forutgående luftveisinfeksjon. Typiske symptomer er blant annet høy feber, nedsatt allmenntilstand, hodepine, nakkestivhet, muskel- og leddsmerter. Ofte skjer det en betydelig forverring av tilstanden over kort tid.

De andre elevene i den aktuelle skoleklassen, og personer som har vært i nær kontakt med eleven, har fått antibiotika og vil bli vaksinert i løpet av de nærmeste dagene, opplyser kommunen. Dette gjelder rundt 35 personer som kommunen er i kontakt med.
- Vi mener å ha identifisert dem det gjelder, men er du i tvil, ta kontakt med smittevernkontoret, sier kommuneoverlege i Oppegård kommune, Dianne Lustvee Steenberg, i pressemeldingen.

Hun understreker at det er svært liten risiko for å bli syk.

– I nesten alle tilfeller av smittsom meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse / blodforgiftning), er det bare enkeltstående tilfeller. Kun i 1-3 prosent av tilfellene er det andre syke, sier Steenberg.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 25 personer har mistet livet av smittsom hjernehinnebetennelse i perioden 2009 til 2018.

Skolen som eleven gikk på, vil søndag åpnes for medelever på trinnet. Mandag vil det holdes en samling på skolen etter skoletid.

  • Mer informasjon om sykdommen finner du hos Folkehelseinstituttet.
  • Kontakt fastlege eller legevakt ved mistanke om sykdom. Har du spørsmål, ta kontakt med smittevernkontoret i kommunen telefon: 982 98 747.

Les mer om

  1. Oppegård
  2. Sykdom