Politiet ber om ubetinget fengsel for eks-Oslobiskop Gunnar Stålsett (84)

Årsaken er at Stålsett har gitt arbeid til en asylsøker som mangler arbeidstillatelse, ifølge TV2.

Gunnar Stålsett var biskop i Oslo fra 1998 til 2005. Han markerte seg blant annet med sitt engasjement for homofile og lesbiske.

Bakgrunnen for saken er at den nå pensjonerte biskopen sto frem i et intervju med avisen Vårt Land i slutten av august i år og innrømmet at han hadde brutt utlendingsloven. 84-åringen fortalte at han i hemmelighet har gitt jobb til en ureturnerbar asylsøker som mangler oppholdstillatelse.

Torsdag bekrefter politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen overfor TV 2 at etterforskningen er ferdigstilt.

Fordi Stålsett har erkjent straffskyld, er saken planlagt å gå som en tilståelsessak.

– Vi ber om en kortere ubetinget fengselsstraff, sett hen til den lange perioden han har benyttet ulovlig arbeidskraft, sier Meeg-Bentzen til TV2.

Stålsett ønsker ikke selv å kommentere saken overfor kanalen, men i Vårt Land-intervjuet fra august sa han:

– Dette er en form for sivil ulydighet som jeg tar ansvar for. Den retter seg mot det jeg oppfatter som en umoralsk ordning.

– Villig til å ta belastningen

Kvinnen Stålsett ga arbeid, har vært i Norge i 19 år og har i et annet Vårt Land-intervju beskrevet en krevende tilværelse uten arbeidstillatelse, fast bosted eller tilgang på helse- og sosialhjelp.

Han er kjent med utlendingsloven, og er klar over konsekvensene en ulovlig ansettelse kan få.

– Jeg er villig til å ta den belastningen. Det er ingenting sammenlignet med det papirløse har gått gjennom i flere tiår i Norge. De opplever frykt hver dag, sa han i intervjuet.

Flere andre tilfeller

Det er ikke første gang at noen ulovlig ansetter papirløse, heller ikke i full åpenhet. Arne Viste fra Sola ble i oktober dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Han anker dommen.

– Anken vil være solid begrunnet i den uholdbare situasjonen for de ureturnerbare og opprettholde håpet om et positivt rettslig utfall, sa Viste da til Vårt Land.

I tillegg til betinget fengsel, ble hans selskap dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner samt inndragning av 1,4 millioner kroner.

Tingrettsdommeren skrev i dommen at saken er forskjellig fra andre lignende saker, og at retten var i tvil om hva som ville være en riktig straff.

Også biskop emeritus Tor B. Jørgensen har hatt en ureturnerbar asylsøker i jobb gjennom Vistes bemanningsbyrå.