Smarttelefonen tar over hverdagen

Forskning viser at halvparten av oss er avhengig av smarttelefonen, og 41 prosent mener at tap av egen telefon ville vært helt forferdelig.

Å eie en smartphone har ikke bare positive konsekvenser for brukeren, viser ny forskning.

En studie fra Stanford University viser at iPhone er avhengighetsdannende, melder lifescience.com.

Nå er det nemlig ikke videospill som skaper den store avhengigheten lenger. Frykten for å gå glipp av noe, og behovet for å hele tiden være tilgjengelig har tatt over.

Avhengig av smarttelefonen

Undersøkelsen ble foretatt blant universitetets studenter som hadde eid en iPhone i inntil ett år.

Resultatene viste at hele 10 prosent beskrev seg selv som helt avhengige av sin smarttelefon. Skalaen gikk fra 1 til 5, og hele 1 av 10 sier seg helt avhengig.

34 prosent innrømte at de var avhengig, og ga seg selv 4 på skalaen.

32 prosent mente at de selv ikke var avhengig, men var likevel redd for å bli det.

Sover med mobilen

85 prosent oppga at de brukte mobilen sin som klokke, mens 89 prosent brukte den som vekkerklokke.

75 prosent innrømte også at de tok med seg mobilen til sengs, og at de gjennom hele natten hadde den liggende ved siden av seg selv på madrassen.

15 prosent oppgir også at telefonen gjør dem medieavhengig, 30 prosent kalte den en døråpner til verden og 25 prosent fant telefonen farlig fristende.

41 prosent mente at tap av egen telefon ville vært helt forferdelig, mens kun 6 prosent hevdet at de ikke var avhengig av sin telefon i det hele tatt.

Les også:

Abstinenser

Et annet eksperiment ved University of Maryland, viste også hvor avhengig vi i dag er blitt av medier og teknologi.

Studentene fikk ikke bruke noen form for medier i ett helt døgn, og etter 24 timer viste mange av de involverte tegn på abstinenser.

— Koordinerer hverdagen

Richard Seyler Ling, sosiolog og professor ved IT-Universitetet i København, har forsket mye på mobilbruk. Han har ingen tall som underbygger direkte avhengighet, men han tror at vi i Skandinavia føler oss naken uten mobilen.

- Det er tydelig at vi har kommet så langt i utviklingen at mobilen er blitt inkorporert i hvordan vi koordinerer hverdagen vår. Vi gjør de fleste avtaler på den, skriver notater, har telefonliste og e-post her. Den er blitt en viktig del i våre personlige eiendeler, sier Ling til Aftenposten.

Han synes ikke det er overraskende at så mange velger å ta med seg mobilen til sengs.

— Klokkefunksjonen på mobilen har i stor grad erstattet den tradisjonelle vekkerklokken. I tillegg så forventer vi at andre skal være tilgjengelig oftere enn før, sier Ling.

Han sier at folk forventer at du har med deg mobilen til enhver tid, slik at beskjeder kan gis kjapt.

Mer organisert

Men ikke alle brukerne melder om negative konsekvenser av iPhone-bruk.

70 prosent hevdet at de var blitt mer organisert, 54 prosent hevdet at de var blitt mer produktive og 74 prosent oppga at de følte seg kule når de gikk rundt med telefonen.