Norge

Øygards forsvarer: Skype-meldingene handler ikke om seksuell aktivitet

LILLEHAMMER (Aftenposten.no): - Hvis de skal ha hatt 50 samleier, er det veldig rart at ikke Skype-meldingene handler om det, sier Mette Yvonne Larsen.

FS00048919.jpg
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Aktor Thorbjørn Klundseter gikk svært grundig til verks da han tidligere i dag konfronterte Øygard med utskrifter fra chatlogger mellom ham og den fornærmede jenta.

Øygard skrev blant annet til jenta at «jeg orker ikke å se deg og vite at jeg ikke kan ta på deg». I en annen samtale spør han om det er nødvendig å ha på BH-en. Litt lenger ut i samtalen skriver Øygard «namnamnam» og «måkje gjera slik, kankje reise meg att på ein time».

— Handler ikke om seksuell omgang

I et annet utdrag Klundseter leste opp, skriver Øygard at han ikke liker å prate på Skype når jentas foreldre var i huset, for «de kan ta til å lure på oss».

Øygards forsvarer understreker at hennes klient beklager disse samtalene.

- Han har forklart seg om disse Skype-meldingene som han har beklaget innholdet av, og som han mener han overhodet ikke burde ha innlatt seg på, sier Larsen.

Larsen påpekte også at Skype-samtalene ikke dreier seg om det tiltalepunktene mot Øygard.— Hvis det er 50 samleier, er det veldig rart at de overhodet ikke har snakket om det i den omfattende kontakten de har hatt, sier Larsen.

- Hvordan skal disse meldingene forstås?

— Han har forklart hvordan de skal forstås, og det har hun også. Det er de jo enige om, sier Larsen.

Følte seg presset

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal spurte ut Øygard fredag ettermiddag. Øygard har tidligere sagt at han var relativt sterkt bekymret for jentas familiesituasjon.

Hjortdal påpekte at familien har ganske mange barn, og lurte på hvorfor han ikke hadde kontaktet barnevernet hvis så mange barn skulle være i fare.

— Vi (Øygard og kona, journ. anm.) pratet om det. Det er mulig vi skulle ha gjort det, svarte Øygard.

Hun tok opp at Øygard ved flere anledninger har stilt opp i mediene.

- Har du tenkt på hvordan jenta opplevde dette, spurte Hjortdal.

— Ja, og jeg håper hun tenkte på meg og hva hun har gjort, sa Øygard, før han forklarte at han følte han ikke hadde noe annet valg enn å stille opp, fordi medietrykket var så stort.

Han sa også at han er sikker på at jenta kommer til å endre sin historie i fremtiden.

- Jeg er sikker på at hun én dag, ikke i dag, og ikke i morgen, kommer til å si sannheten. Såpass godt kjenner jeg henne, sa Øygard.

Viste bilder av Øygards lår

Også forsvarer Larsen stilte spørsmål til klient, og startet med å spørre om Skype-meldingene.

— Er det noe i denne loggen som handler om seksuell omgang mellom dere, spurte Larsen

- Jeg har ikke lest hele loggen, så jeg skal ikke si det hundre prosent sikkert. Men jeg tror ikke det, og særlig fordi det ikke har skjedd noe slikt, sa Øygard.

Larsen la også frem bilder av øverste del av Øygards lår, og Øygard bekreftet at det var bilder av ham.

Forsvarerne mener med dette å bevise at kjennetegnene som jenta har beskrevet, er synlige også når han har på seg undertøy.

La frem lakenrapport

Forsvarerne la frem en rapport fra Folkehelseinstituttet, som undersøkte et laken tatt fra jentas soverom hjemme hos Øygard og fra hyttene i Sjodalen og Kråkenes.

Rapporten viser at det på laknene ikke er biologiske funn som kan opplyse saken.

- Ikke far-datter-forhold

Larsen har tidligere beskrevet relasjonen mellom Øygard og jenta som et far-datter-forhold.

— Disse meldingene illustrerer ikke et far-datter-forhold. Men innholdet av en relasjon kan være ganske sammensatt. Disse meldingene har jeg aldri kalt et far-datter-forhold, men det har vært slik på mange andre måter, som jenta jo også har fortalt om, sier Larsen til Aftenposten.no.

Femti samleier

Jenta har tidligere forklart at de har hatt rundt 50 samleier mellom september 2009 og september 2011. De har svært forskjellige forklaringer på alt fra hvem som først tok kontakt da de innledet sin nære relasjon, til hva som skal ha skjedd på hotellrom og hytter.

Øygard sa torsdag at jenta hadde et problematisk forhold til sannheten.

Erkjenner ikke straffskyld

Rune Øygard har sagt at han angrer på chattemeldingene.

Han erkjenner ikke straffskyld, og mener han ikke har gjort noe av det han er tiltalt for.

Les også

  1. Øygard: - Jeg føler meg skikkelig tråkket på

  2. Øygard i SMS: «Eg elskar deg og berre deg»

  3. Jenta (16): - Rune var ingen farsfigur