Norge

Flere har giftet seg i stuen. Nå kan det bli nasjonale regler for hjemmevielser.

Flere prester er åpne for å vie folk i deres eget hjem. Preses i Den norske kirke vil se på behov for nasjonale retningslinjer for hjemmevielser med biskopene.

Dagen har snakket med flere prester som er åpne for hjemmevielser, men ønsker en avklaring på nasjonalt nivå og vil ha like retningslinjer over hele landet. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • NTB

Det er ikke noe nytt at folk i Norge ber om å få bli viet i sin egen hage, eller på annen privat eiendom, og de siste årene har det vært en gradvis oppmykning, skriver avisen Dagen.

Den forteller om sogneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd vest for Kristiansand som har viet rundt ti par hjemme i deres egne stuer de siste ti årene. Årsaker har for eksempel vært helseproblemer hos noen av gjestene eller brudeparet.

– Det er noe utrolig flott med at kirken kommer hjem til hus og velsigner ekteskap og hjem, sier Andersen, som kaller det kortreist ekteskap og påpeker redusert press om overdådige kjoler og feiring som fordeler.

Dagen har snakket med flere prester som er åpne for hjemmevielser, men ønsker en avklaring på nasjonalt nivå og vil ha like retningslinjer over hele landet.

Preses Olav Fykse Tveit skriver til avisen at han vil ta opp med biskopene om det trengs en videre drøfting om felles nasjonale retningslinjer for vielser hjemme.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ekteskap

Relevante artikler

 1. NORGE

  Biskop beklager sogneprests konfirmasjonstale

 2. NORGE

  Mer enn halvparten av prestene i Sverige er kvinner. Norge henger etter.

 3. KULTUR

  En løpetur som forandret alt

 4. NORGE

  Mikael (30) er mot kvinnelige prester, samboerskap og homofilt ekteskap. – Jeg opplevde det som sunn, klassisk kristendom.

 5. KRONIKK

  Kirken bør møte samfunnets avkristning med mer motstand

 6. DEBATT

  Kristen tro er ingen repetisjonsøvelse