Norge

Aktor krever fire års fengsel for Øygard

LILLEHAMMER (Aftenposten.no): Aktor Thorbjørn Klundseter la i dag ned sin påstand i Øygard-saken.

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Etter sin prosedyre torsdag, la aktor Klundseter ned påstand om fire års fengsel for Vågås ordfører Rune Øygard.

Minstestraffen for det mest alvorlige forholdet, samleie med barn under 14 år, er tre års fengsel. Strafferammen var imidlertid mindre på det tidspunktet da overgrepet skal ha skjedd.

I sin prosedyre gikk han steg for steg gjennom de sentrale bevisene i rettssaken: Tekstmeldinger, brister i tiltaltes forklaring, endringer i forklaringer til personer som står Øygard nær og Skype-meldinger.

Sistnevnte er straffeskjerpende i seg selv, ifølge aktor.

— Bare en bløff

Klundseter la vekt på at det allerede tidlig i forholdet var noen som reagerte på unaturlig kontakt mellom Øygard og jenta.

Øygard har fremstilt seg selv som en slags omsorgsperson for jenta.

- Samtidig har Øygard selv forklart at barnevernet var tungt inne, sa Klundseter.

Han gikk også gjennom Øygards families forklaringer rundt barnevernet, der enkelte har endret forklaring fra at de hadde sendt bekymringsmeldinger, til at de bare tenkte på å gjøre det.

— Midt oppe i dette er det altså ingen som har tenkt på de andre barna i familien, kommenterte Klundseter, og fortsatte:

- Alt dette viser at dette bare er en bløff, for å si det rett ut. Og hvordan i all verden kunne han, med dette bakteppet, hengi seg til å snakke med jenta på Skype på denne måten?

Lot seg rive med

Øygard har selv forklart at han lot seg rive med under Skype-samtalene, men at endel av dette er tatt ut av sin sammenheng. Han forklarte at de nærmest hadde et stammespråk.

- Uansett hva Øygard måtte mene om stammespråk, sterke ord og så videre, er det ingen tvil om at disse har et gjensidig kjærlighetsforhold, sa Klundseter.

Han viste til at også tekstmeldinger viser dette.

Bare de siste tre månedene har de to hatt kontakt via telefon 4000 ganger.

— Dette er en meget tett kontakt. Det grenser mot det ekstreme, sa Klundseter.

- Han var sjalu

Han mener Øygards reaksjonsmønster den siste tiden viser en mann som frykter at et forhold glipper. Han skal også ha krevd å få tilbake gavene han ga jenta, den 14. september, og satt henne av i en busslomme.

— Han var redd for at jenta skulle glippe, han var sjalu og handlet deretter, sa Klundseter.

Ingen tekniske bevis

Etter å ha gått gjennom en rekke detaljer i Øygards forklaring, blant annet om hotellovernatting, møtebooking og elektronisk kontakt, oppsummerte Klundseter sin gjennomgang slik:

— Er det noen praktisk mulighet for dette kan være slik tiltalte har forklart? Etter mitt syn er svaret nei. Fornærmedes forklaring må legges til grunn, og det er ikke funnet noen feil i fornærmedes forklaring, sa Klundseter.

Han var så vidt innom det det er ventet at forsvarer Mette Yvonne Larsen vil påpeke senere i dag, nemlig at det ikke finnes noen tekniske bevis for samleie.

- Man kan diskutere om man må ha DNA-spor, eller elektroniske spor som viser seksuell omgang. Åpenbart ikke, sa Klundseter.

- Se bort fra støy

Klundseter ba retten se bort fra det han kalte «støy» i saken tidligere. Han uttalte seg svært kritisk om mange av vitnene, som etter hans mening er kalt inn for å «støve ned» bevisene.

Tiltalen dreier seg om gjentatte samleier med barn under 16 år, og ett tilfelle av samleie med barn under 14 år. Dette overgrepet skal ha skjedd på Øygards hytte i høstferien 2009.

Jenta har tidligere forklart at hun og Øygard har hatt rundt femti samleier i perioden september 2009 til september 2011.

Øygard erkjenner at han har «grisepratet» med jenta på chatteprogrammet Skype, men nekter straffskyld for seksuell omgang med jenta.

 1. Les også

  - Ville gjøre det slutt, men fryktet Øygard ville ta livet sitt

 2. Les også

  Retten kan ikke gjette

 3. Les også

  Psykolog tror på jenta

 4. Les også

  Kripos fant slettet SMS: «Det er slutt, Rune!»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Overgrepstiltalt mann risikerer forvaring

 2. NORGE

  Kapp-drapet: Faren følte at sønnen hadde makt over ham

 3. NORGE

  Aktor: – Ingenting som tyder på konspirasjon mot kulturprofil

 4. NORGE

  Tiltaler mann i 30-årene for overgrep mot niesen (3) og flere venninner

 5. NORGE

  Barna sa ingenting om hva mannen fikk dem til å gjøre. Så sjekket en småbarnsmor Ipaden sin.

 6. FOTBALL

  Voldtektstiltalt Molde-spiller nekter straffskyld: - Det var frivillig