Norge

Første 17.mai-tog for prinsesse Ingrid Alexandra

Nordmenn går i 17.mai-tog og feirernasjonaldagen i hele verden. Se bildene her!

syc035dc(2).jpg

 • Ntb
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Kronprinsfamilien hilset tradisjonen tro barnetoget da det passerte Skaugum i morges. Ifølge TV2 er det første gang prinsesse Ingrid Alexandra får gå i tog med Jansløkka skole. Lillebror Sverre Magnus må fortsatt vente litt. Foto: NTB SCANPIX/FREDRIK VARFJELL

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og Kong Harald hilser på barnetoget utenfor Slottet 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix

Over 60 glade barn og voksne deltok i 17.mai-toget i Nepals hovedstad Kathmandu, skriver Alex Revheim, som melder om 35 grader og strålende sol. Foto: AXEL REVHEIM

På New Zealand var norske utvekslingsstudenter fra Universitetet for miljø- og biovitenskap i gang med 17.mai-feiringen lenge før de fleste nordmenn hadde våknet, forteller Henriette Wathne Gelink og Hanna Lodberg-Holm. Nasjonalsangen ble fremført på trappen utenfor biblioteket foran studenter og ansatte. I kveld blir detpotetløp, sekkeløp og rømmegrøt, forteller jentene. Foto: PRIVAT

Mazyar Keshvari, leder av 17-mai-komiteen i Oslo, foran barnetoget. Foto: Christian Bålsrød

En gjeng norske backpackere feirer 17.mai på hostellet sitt i Airlie Beach i Australia. Det hele markeres med mat laget på primus, Jarlsberg-ost og norsk røkelaks, forteller Julian, Anniken, Erlend, Theresa og Hanna - som gratulerer alle med dagen. Foto: PRIVAT

Feiringen i Kathmandu inkluderte taler, leker for barna, pølser og brus og selvsagt nasjonalsangen. Foto: AXEL REVHEIM

Mai-Britt Knudsen og Mathea Homme har rekruttert to indere i Palolem i India for å feire 17.mai. I mangel av bunad har de heller på seg lånte indiske nasjonaldrakter. De har også husket kaviar og flagg som visstnok er en tradisjon for dem på nasjonaldagen. Foto: Privat

Det var vått da morgenprosesjonen gikk klokken 7 i Bergen. Foto: Vegar Valde/Bergens Tidende

Den norske staben ved NATO-hovedkvarteret i USA, Allied Command Transformation (ACT), i Norfolk Virginia feiret 17. mai en dag på forskudd med sine familier og norskamerikanere i området.

Speidere heiser flagget ved rådhuset i Stjørdal. Foto: Christine Schefte/Adressa

Feiring av grunnlovsdagen er godt i gang, og det er ikke bare i Norge. Det har strømmet inn bilder til Aftenpostens redaksjon fra nordmenn som feirer 17.mai i utlandet.

Se bildene øverst i artikkelen! og send bilder av din 17.mai-feiring inn til 2286@aftenposten.no

Klokken 10 startet barnetoget i Oslo, og kongefamilien stod parat til å hilse på de tusenvis av barna som skal passere slottet 17.mai.

Seks medlemmer av kongefamilien var til stede på Slottsbalkongen da de første skolene i Oslo marsjerte forbi Slottet ved 10.30-tiden 17. mai.

I år fikk også prins Sverre Magnus være med fra starten.

— Klump i halsen og sliten i beina

Med unntak av sykdomsforfall i 2005, har kong Harald stått og sett utover Slottsplassen og Karl Johans gate der barnetoget i Oslo har sin rute, siden 1946. Følelsene på nasjonaldagen har han tidligere beskrevet slik:

– Klump i halsen og sliten i beina, skriver NTB.

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj sammen med resten av familien.

Det så ut til å bli en regnvåt nasjonaldag da himlen åpnet seg rett før klokka åtte i dag morges. Under kransnedleggelsene var Vår Frelsers gravlund et lite hav av paraplyer. Men regnskyllet ble kortvarig, og idet barnetoget sang "Ja, vi elsker" på vei ned Karl Johans gate i dag stakk i stedet sola frem.

Gikk med klassen

Litt før på Skaugum kunne prinsesse Ingrid Alexandra glede seg over at hun fikk gå i sitt livs første barnetog 17.mai.

Tidligere er det bare storebror Marius som har fått gå i barnetog med klassen sin. Men før Ingrid fikk «permisjon» for å slutte seg til klassen sin på Jansløkka skole i Asker, sto hun og hele familien på trappa på Skaugum for å hilse barnetoget.

Også familiehunden Milly Kakao var hjertelig til stede med sløyfebånd i rødt, hvitt og blått rundt halsen. 8-åringen Ingrid holdt styr på bikkja, og var svært tydelig da hun kommanderte «sitt» og Milly satte seg øyeblikket.

Utålmodig prins

Lilleprinsen Sverre Magnus går bare i 1. klasse og er for liten til å gå i toget. Han ble noe utålmodig etter hvert, men litt godteri fra pappas lomme fikk han til å stå stille mens barna fra Asker-skolene defilerte forbi.

Hele kronprinsfamilien var kledd i bunad. Kronprinsparet og prinsessen var iført Asker-bunad, mens Sverre Magnus og Marius hadde på seg bunader fra mors hjemtrakter, Vest-Agder.

Lang tradisjon

Haakon og Mette-Marit er det tredje kronprinsparet som hilser barnetoget i Asker fra hovedtrappen på Skaugum. Tradisjonen startet i 1946 da kronprins Olav ble spurt om familien kunne tenke seg å ta imot skolebarna i Asker.

– Det vil vi gjerne, men da må de komme tidlig for vi må være klare på slottsbalkongen i Oslo klokka 10, svarte den daværende Skaugum-bonden. Tidligere var Asker-russen en del av barnetoget forbi Skaugum, men grunnet noe dårlig oppførsel fra russens side ble dette slutt for noen år siden. Da barnetoget var ferdig måtte kronprinsfamilien raskt skifte og skynde seg for å ta imot barnetoget på Slottsplassen.

Kransenedleggelser

I Oslo startet det offisielle programmet klokken 07.00, med koralmusikk utenfor flere av byens kirker.

Deretter følger kransenedleggelse ved en rekke monumenter og statuer av fremtredende nordmenn, blant annet Camilla Colletts statue på Universitetet i Oslo, Henrik Wergelands statue ved Det Norske Studentersamfund og statuen av kong Haakon VII.

Barnetoget starter klokken 10.00 fra Festningsplassen. Hele det offisielle programmet finner du her.

 1. Les også

  Kongen på balkongen for 101. gang 17.mai

 2. Les også

  17 fakta om 17. mai

 3. Les også

  Mye fyll og spetakkel natt til nasjonaldagen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kronprinsfamilien hilste barnetoget på Skaugum

 2. NORGE

  Varmerekord, Vipps-trøbbel og kongelige hunder. Her er blinkskuddene fra feiringen.

 3. NORGE

  Klart for prinse-konfirmasjon: – Et nytt kapittel i hans liv

 4. NORGE

  Kronprinsfamilien nyter norsk sommer på Sørlandet.

 5. NORGE

  Hele kongefamilien i sommermodus

 6. A-MAGASINET

  Ingrid Alexandra blir tenåring i dag. Redaktørforeningen tror pressen fortsatt vil behandle henne varsomt - men ikke med silkehansker.