Norge

- Gi meg 10.000 kroner, så er jeg fri

46-åringen fra Telemark ble pågrepet på soverommet i sitt eget hus i Gambia, sammen med seks smågutter som han er tiltalt for å ha forgrepet seg mot.

GAMBIA (Aftenposten.no): Men norske myndigheter kan ikke kjøpe fri den norske fangen i Gambia.

  • Svend Ole Kvilesjø

46-åringen fra Telemark har sittet varetektsfengslet siden julen 2010. Og rettssaken, der han står tiltalt for alvorlige seksuelle overgrep mot seks små gutter, ventes ikke sluttført før tidligst juni i år.

Ber om hjelp fra Norge

— I Mile 2-fengselet der de holder meg, har jeg hørt at folk har sittet fengslet i årevis, for så å bli sluppet fri - uten straff. Nå har jeg sittet i varetekt siden desember 2010, uten noen hjelp fra norske myndigheter. Nå må de ta ansvar for meg, sier 46-åringen.

Han sikter til at alle varetektsfanger i Gambia, bortsett fra dem som er tiltalt for drap, kan løslates mot kausjon - mens rettssaken pågår.

- Rettssaken er ifølge din egen forsvarer over i løpet av noen få måneder. Hvorfor er det så viktig å komme ut nå?

— Jeg ønsker rettferdighet. Og jeg ønsker å se hvilke venner som stiller opp for meg der ute.

Mannens forsvarer, advokat Sheriff Tambadou har forhandlet frem en ny kausjonsavtale, der nordmannen må sette sitt hus i Gambia som sikkerhet. I tillegg må han – eller andre – fremskaffe 50.000 dalasis, ca. 10.000 kroner, kontant eller via bankgaranti.

— De pengene har jeg ikke, hevder varetektsfangen.

Frykter han skal rømme

På grunn av fengselsopphold i Norge og påfølgende arbeidsledighet, er han de siste årene oppført med svært lave inntekter. Ligningen viser kun 99 kroner i 2010 (han reiste til Gambia i oktober samme år og ble pågrepet i desember). I 2009 tjente han 81.000 kroner - og 29.000 i 2008.

Aftenposten fikk snakke med mannen i forbindelse med et rettsmøte i Gambia i forrige uke.

- Du har spurt mange gambiere om å stille penger som sikkerhet for din løslatelse. Ingen har gjort det. Flere har sagt at de er redd for at du skal stikke av fra både rettssaken og landet?

— Alt jeg har og eier, har jeg her i Gambia. Politiet har passet mitt, jeg har ingen penger. Så ingen trenger å frykte noe som helst, sier han.

Ingen utleveringsavtale med Gambia

Det finnes ingen offisiell utleveringsavtale mellom Gambia og Norge. Derfor må en eventuell utlevering tas opp på høyt nivå i begge land.

- Du har sittet mer enn ett år i et tøft varetektsfengsel. Og risikerer en dom på 15 år, kanskje mer, under enda mer krevende forhold. Ønsker du å bli utlevert til Norge?

— Jeg vil at norske myndigheter skal gi meg 10.000 kroner nå, så er jeg ute av fengselet. Jeg er ennå ikke dømt. Fremtiden kan vi diskutere senere, sier nordmannen til Aftenposten.

- Fri rettshjelp kan ikke brukes til kausjon

Forsvarsadvokat Sheriff Tambadou får sine utgifter dekket med inntil 50.000 kroner av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, under ordningen med fri rettshjelp. Nettopp fordi tilalte har hatt svært lav inntekt de siste årene.

Etter rettshjelpsloven skal slik advokatbistand som hovedregel gis i Norge. Men når det foreligger ekstraordinære forhold i saken, kan det også gis hjelp til nordmenn i utlandet.

Aftenposten har sett dokumentet fra januar 2011, der Fylkesmannen i Oslo og Akershus innvilger fri rettshjelp til 46-åringen. Den økonomiske hjelpen begrunnes med den høye strafferammen i denne overgrepssaken, samt at det ikke finnes fri rettshjelp i Gambia.

- Kan norske myndigheter bevilge de 10.000 kronene den norske fangen ønsker for å slippe ut mot kausjon mens rettssaken pågår?

— Jeg har taushetsplikt og kan ikke kommentere enkeltsaker som omhandler fri rettshjelp, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad, leder av juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

— Men på generelt grunnlag kan jeg si at rettshjelploven ikke åpner for at fri rettshjelp kan brukes til kausjon, sier Helstad.

Hun er heller ikke kjent med at andre norske myndigheter kan bidra med penger i en straffesak i utlandet, slik at en norsk statsborger kan bli løslatt midlertidig.

Ny alvorlig siktelse i Norge

46-åringens norske forsvarer gjennom en årrekke, advokat Sigurd Klomsæt, er rasende på det han kaller manglende oppfølging fra norske myndigheter.

— Det er åpenbart at de har sviktet en egen borger. Min klient ble pågrepet ene og alene fordi norsk politi fremmet påstander om overgrep til gambiske myndigheter. Siden han ble pågrepet har de her hjemme ikke gjort noe for å følge opp og hjelpe mannen, sier Sigurd Klomsæt.

Han var selv i Gambia på et tredagersbesøk i januar i fjor, der han også besøkte sin klient i høysikkerhetsfengselet like utenfor Banjul.

På grunn av et lengre sykeleie etter blodpropp i en lunge, har ikke Klomsæt hatt mulighet til å fly til Gambia for å følge opp sin klient. Derfor vet ikke 46-åringen at det hjemme i Norge venter en ny og svært alvorlig siktelse mot ham. Ifølge Oslopolitiet skal mannen ha foregrepet seg seksuelt gjentatte ganger mot en mindreårig gutt, samt ha kommet med alvorlige trusler mot gutten og hans mor.

Les også

<span style="font-size:125%">Risikerer 21 års<br/> fengsel i Norge</span>

Nordmannens gambiske forsvarer er kjent med den nye siktelsen, men sier at det er advokat Klomsæts oppgave å informere klienten, siden den saken hører hjemme i Norge.

Flere barn kan ha blitt utsatt for overgrep

Politiet i Oslo har flere ganger sendt offisiell anmodning til gambisk politi om å få komme ned for å avhøre nordmannen – og også for å kopiere bildematerialet som ble funnet i mannens hus.

Blant materialet er det også overgrepsbilder av barn med lys hud, bilder som ikke er tatt i Gambia, ifølge Aftenpostens kilder.

Rettsmøtet Aftenposten var tilstede på i forrige uke, var raskt over. Et politivitne som skulle forklare seg om det første avhøret av nordmannen, møtte ikke opp. Han svarte heller ikke på telefon. Dermed ble nordmannen ført tilbake til fangetransporten etter bare 10 minutter i retten.

— I bagen her har jeg alle eiendeler. Jeg er klar til å bli løslatt når noen tar ansvar for meg, sier 46-åringen til Aftenposten.

Les også

Rettssaken har pågått i over ett år - fortsatt ikke dømt