Katastrofal start for SV-sjefen

Velgerne vender tommelen ned for den nye SV-sjefen.

Kun 8 prosent av SVs egne velgere mener partileder Audun Lysbakken gjør en strålende jobb.

Et gjennomsnitt av alle meningsmålinger siden Audun Lysbakken ble SV-leder etter Kristin Halvorsen, viser en markert fallende tendens og et SV på sperregrensen. Ikke engang et lite løft rett etter lederskiftet i mars, slik man vanligvis opplever, ble den nye SV-lederen til del. Aftenpostens nye velgerpanel — der treffsikkerheten er høy fordi vi har spurt tre ganger så mange mennesker som i en vanlig meningsmåling - er knallhard i sin vurdering av Lysbakken og SV:

Hele 32 prosent sier de aldri i verden kan tenke seg å stemme på SV. Bare omstridte Frp overgår SV på "hatlisten" med 53 prosent (et nivå Frp har ligget på i flere år). De andre partiene varierer her fra 8 prosent (Høyre) til 15 prosent (KrF). 13 prosent mener Lysbakken har gjort "et spesielt dårlig inntrykk". Igjen er det kun Frp-leder Siv Jensen som er i nærheten av så dårlig score med 15 prosent. De andre partilederne noterer her rundt 1-4 prosent, Jens Stoltenberg får 9. Kun 8 prosent av SVs

egne velgere mener Lysbakken gjør en strålende jobb. Det er svært lavt: Skei Grande får her 30 prosent blant sine egne, Hareide 24, Solberg 60, Stoltenberg 41. Bare 1 prosent av velgerne mener Lysbakken gjør "et spesielt godt inntrykk" for tiden. Bare 55 prosent av SV-velgerne i kommunevalget i 2011 sier i dag at de ville ha stemt på SV hvis det var stortingsvalg. De siste årene har dette tallet for SV variert mellom 60 og 70 prosent.

Lysbakken har "pappaperm" for tiden og ønsker ikke å kommentere tallene. Partisekretær Silje Schei Tveitdal vil heller ikke bli intervjuet, men svarer slik pr. e-post på våre spørsmål:

- Hva tror du er årsaken til at Lysbakken scorer så dårlig?

— Det kan være en kombinasjon av regjeringsslitasje og at han hadde en tøff start som SV-leder, men det kan også være et uttrykk for at SV har fått en tydeligere og mer markant profil. Samtidig stemmer velgerne ikke på personer men på partier i Norge. SVs hovedutfordring blir å gjøre SVs politikk mer attraktiv for flere.

0607Lysbakken.ai

Fornyer profilenTveitdal skriver videre at SV nå jobber med å fornye den politiske profilen.

— Folk vil se et tydeligere og mer offensivt SV frem mot valget. Våre tall viser at vi har et stort potensial for velgergevinst. Jeg tror velgerne også kommer til å like Audun Lysbakken like godt som SVs tillitsvalgte når de blir bedre kjent med ham som SV-leder.

SVs partisekretær mener også at SV og de mindre partiene har spesielle utfordringer:

- De små partiene sliter i skyggen av Ap og Høyre, enten man er i opposisjon eller posisjon. Det blir en knallhard valgkamp for flere enn SV.

- Kan komme tilbake

Valgforsker Frank Aarebrot mener de svake tallene for Lysbakken er overraskende. Men han vil ikke avskrive Lysbakken som lederemne for SV.

- Jeg tror de dårlige tallene delvis kan forklares med turbulensen rundt bevilgningsrotet fra hans tid som barne- og likestillingsminister. Mange husker fortsatt støyen rundt "jenteforsvarssaken", tror Aarebrot.

— Men han må sterkt forbedre sin situasjon. Hvis tallene i Aftenpostens velgerpanel er på samme nivå om ett år har han ingen mulighet. Da vil han være en klamp om foten for det rødgrønne prosjektet, sier Aarebrot.

Også valgforsker Bernt Aardal peker på at det har vært en dramatisk vinter for SV og Lysbakken.

- Lysbakken har hatt en tung start, og en etterlengtet "ny frisk" er uteblitt. Men det er ennå tidlig.

robert.gjerde@aftenposten.no