Historiker forventer holocaust-unnskyldning

Når statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holder hovedtalen under holocaust-markeringen i Oslo fredag, er det flere som forventer at han kommer med en unnskyldning til jødene fra den norske stat.

FNs internasjonale minnedag for holocaustofrene skal markeres en rekke steder i Norge, og i Oslo skal Stoltenberg holde tale ved Akershuskaia, skriver avisen Dagen.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) leverte 6. januar i år et skriftlig spørsmål til statsministeren der han påpekte at det i høst er 70 år siden «det norske holocaust» der 776 norske jøder ble drept, og mente at det var på tide at den norske stat kom med en offisiell beklagelse.

— Jeg fikk et oppløftende svar der statsministeren skriver at han i lang tid har vært opptatt av de norske jødenes situasjon under krigen, og at han ville bruke tid på dette i talen på minnedagen, sier Syversen.

Historiker Kjersti Dybvig ved University College i London mener det er på høy tid med en offisiell unnskyldning.

— Det er svært mange sår som er åpne og som en absolutt bør ha en unnskyldning på. De fleste jødene som ble arrestert i Norge, var norske statsborgere. Da de ble arrestert, mistet de statsborgerskapet. Og da de hvite bussene reiste nedover for å hente fanger som hadde overlevd, fikk ikke jødene være med fordi de ikke lenger var norske statsborgere og regjeringen etter 8. mai ikke ville finansiere hjemtransport, sier Dybvig.

Den største norske gruppen av jøder ble deportert fra Oslo 26. november 1942. 532 personer ble fraktet med MS Donau til Szczecin og videre til konsentrasjonsleire. I alt 776 norske jøder ble drept eller omkom i nazistenes leirer. (©NTB)