Norge

- Rom-miljøet mangler en ledelse

Karoli-slekten har siden innvandringen til Norge på tidlig 1900-tallet splittet seg i tre klaner. Nå kjemper de med våpen om alt fra forbudt kjærlighet til ubetalt gjeld.

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen har lenge jobbet for å forsone familiene. I 2008 klarte han å forsone Alex «Dolla» Karoli (t.v.) og Jan Jansen (t.h.). Foto: Olav Olsen

  • Frode Sætran
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Den norske gruppen av rom består av ca. 500 personer med norsk statsborgerskap. De tre sentrale storfamiliene i dag er Karoli, Josef og Jansen. Alle disse er på sitt vis etterkommere av Karoli-slekten som hadde tilhørighet i Norge før annen verdenskrig.

Brødrene Polykarp og Milos Karoli slo seg ned i Norge i 1956. Polykarp er far til Alex og René Karoli. Milos er far til Erik og Jan Jansen.

De fire sentrale lederskikkelsene i det norske rommiljøet har samme bestefar, men er til tider så uenige at bruker grov vold mot hverandre.

Stor gjeld

Konflikten startet på 1970-tallet, da Milos byttet etternavn fra Karoli til Jansen. Han mente Karoli ble for belastende fordi de drev med kriminalitet. Siden har de to brødrene og deres etterkommere vært adskilt. Fra 1980 hevdet Pylokarp at han var konge over alle rom i Norge. Etter hans død i 2001 har sønnene Alex og René kjempet om denne tronen.

Med Polykarp hade rommiljøet i Norge er sentral skikkelse. Hans død var starten på nye og opprivende konflikter.

Les også

Josef-familiemedlem siktet for drapsforsøk på Karoli

I dag er stridens kjerne forholdet mellom René Karoli og Erik Jansen. De to fetterne er så uenige at de måtte møte i lagmannsretten etter et blodig masseslagsmål i 2008. René begrunner konflikten med at Erik vil ta over tronen, noe Erik benekter. Han har på sin side hevdet at René skylder ham en halv million kroner.

Oslo 6 september 1991: Polykarp Karoli var knust over at sønnen Erik Jan «Jannek» Karlsen og Jan Roger «Dolla» Karlsen ble dømt til 5 og 6 års fengsel av Oslo byrett fredag. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix

— De mangler en leder. Alt dette snakket om sigøynerkonge er bare tull, men de burde helt klart hatt en samlende ledelse, sier Finn Abrahamsen, tidligere leder for voldsseksjonen i Oslo politidistrikt.Abrahamsen er svært godt kjent i miljøet.

Forbudt kjærlighet

Personer i Karoli-familien har tatt familienavn som Karlsen, Holm, Fjell, Pettersen og Josef. Josef-familien er den tredje sentrale familien i det turbulente rom-miljøet. Flere er gift med sine kusiner og fettere i Karoli-familien, og konfliktnivået har eskalert de siste årene.

I 2010 knivstakk Marko Josef en 15 år gammel Karoli-gutt. Årsaken skal skrive seg fra to år tidligere, da René Karolis sønn stakk av med Marko Josefs unge datter.

Et ekteskap i romsamfunnet innebærer først og fremst en pakt mellom familier, og et kjærlighetsforhold uten foreldrenes godkjennelse skaper stor splittelse. Det er familiens overhode som må stå til ansvar.

Josef-familien skal ha krevd en godtgjørelse etterpå, men skal aldri ha mottatt pengene.

Feider

Les også

Karoli i 2008: De vil drepe meg 2013: Én siktet for drapsforsøk

Foruten feidene mellom familiene kjemper også bror mot bror og fetter mot fetter. Konfliktene mellom og internt i de tre klanene har resultert i knivslagsmål, brannbomber, drapsforsøk og skyting.I en kris (forhandlingsmøte/rettsmøte) for en måneds tid siden skal det ha blitt uttalt at René Karoli ikke er ønsket i miljøet. Hva han selv har svart på et slikt angrep, er ikke kjent. Konfliktnivået er høyt, og beskyldninger hagler.

Facebook

— De har begynt å bruke Facebook aktivt til skittkasting og fornærmelser mot hverandre. Tendensen har vært eskalerende. Når de så møter hverandre ute, kan det oppstå verbale og fysiske konflikter, sier Finn Abrahamsen.

— Jeg har vært i kontakt med de etterlyste etter de siste voldsepisodene og bedt dem om å melde seg for politiet. Nå får vi håpe at de gjør det. Situasjonen er uholdbar, sier han.

Senest tirsdag ble René Karoli og hans sønn knivstukket. Marko Josef, som nå heter Jan Normann, er siktet for drapsforsøket.

Ifølge Karolis sønn ble det utlovet 5 millioner kroner til den som tar livet av hans far.