Norge

Rune Øygard startet sin forklaring

Øygard-melding lagt frem i retten: «Du er en kvinne som utløser savn og forelskelse [...] Skummelt fordi du bare er 14 år, flott fordi jeg er mann [...] Det er noe ved deg [...] Jeg er blitt mer enn glad i deg.»

Rune Øygard (53) erklærte seg "ikke skyldig" mandag. Nå må han avgi forklaring i Eidsivating lagmannsrett. Meek, Tore/NTB scanpix

 • Sofie Gran Aspunvik

Rune Øygard (53), tidligere Ap-ordfører i Vågå kommune, åpnet ankesaken på Hamar med å erklere seg «ikke skyldig» mandag.

Øygard ble i desember i fjor dømt til fire års fengsel i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Han ble funnet skyldig i å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig jente, og anket dommen på stedet.

Ba aktor stille spørsmål

I 13.30-tiden onsdag inntok han vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett for å avgi sin forklaring.

Han ønsket ikke å forklare seg fritt rundt forholdet han skal ha hatt til den nå 17 år gamle jenta fra 2009 til 2011, men ba om at aktor skulle stille spørsmål som han deretter ville svare på.

Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, ber Øygard fortelle om hvordan de to ble kjent.

— Ville bli konsulenten min

Rune Øygard bekrefter jentas forklaring rundt det første møtet. De to traff hverandre under forberedelsene til et bryllup, deretter på Fjordingsmartnaen i Lom.

Les også:

Les også

Mette Yvonne Larsen legger frem bilder av jenta for retten

Ifølge Øygard ba jenta om å få hjelpe han med å lage en facebookside — noe den daværende ordføreren hadde tenkt på å etablere i en periode. Det var dette de brukte tid på sammen i starten. Etter hvert skal hun ha tilbragt stadig mer tid hjemme hos Rune Øygard og kona Reidun, og de ble glade i henne.

- Det utviklet seg raskt til å bli et annet forhold. Hun var en tillitsfull jente, og hun hadde en «ryggsekk» som hun tømte for oss. Hun ringte når hun kranglet med dem hjemme, fortalte om vanskelige ting og ga uttrykk for at hun følte seg trygg hos oss, sier Øygard.

Les også

I dag skal forsvareren kryssforhøre jenta

Han sier at det var jenta som oppsøkte dem og ønsket å tilbringe stadig mer tid med dem.— Men det var ikke slik at vi ikke ville ha henne hos oss. Hun ga oss mye glede, men vi så at det var en jente med behov for tilbakemeldinger og oppmerksomhet, sier han.

- Hun fascinerte oss

Øygard forteller retten at jenta fascinerte han og kona.

— Hun var en fascinerende jente, med utstråling og god overbevisningsevne. Hun kunne ha snakket slik at en begynte å tro at jorda var flat, sier han.

- Men etter hvert skjønte vi at hun kunne bløffe mye, også på ting som gikk på forholdet mellom oss og henne. Det skjønner jeg jo også når jeg ser på hvor dette vennskapet har ført meg.

Øygard sier at han i etterpåklokskapen ser at han og Reidun skulle ha formidlet sin bekymring for jentas livssituasjon på formell måte, og kontaktet barnevernet.

Aktor ber Øygard fortelle om hvordan kontakten mellom han og jenta utviklet seg etter høstferien 2009. Han svarer at det var en jevn kontakt, men at all informasjon han fikk fra jenta, tilfløt kona Reidun.

— For oss var hun et felles prosjekt, understreker Øygard.

«Griseprat»

Aktor refererer til tingrettsforhandlingene, da Øygard omtalte kommunikasjonen mellom han og jenta som «griseprat».

- Jeg angrer på at jeg brukte ordet «griseprat». Det som skjedde, var at jeg svarte på meldingene jeg fikk fra henne i samme sjargong som hun selv brukte. Når jeg skrev «jeg elsker deg», så var det ikke bokstavelig, men et uttrykk for ungdomssjargong, sier Øygard.

Han sier at jenta var mer fortrolig med han enn med Reidun.

— Hun stilte meg spørsmål knyttet til egen kropp og seksualitet. Jeg kan jo ikke noe om det og dessuten ville jeg ikke svare på den type ting. Hvorfor hun ville dele det med meg, og ikke noen andre, vet jeg ikke, sier Øygard.

«Jeg er mer enn glad i deg»

Aktor leser deretter opp flere tekstmeldinger som Rune Øygard har sendt til jenta. Den ene er fra 2010:

«Du er en kvinne som utløser savn og forelskelse [...] Skummelt fordi du bare er 14 år, flott fordi jeg er mann. [...] Det er noe ved deg, omsorgen din, blikket ditt [...] Jeg er blitt mer enn glad i deg [...] Håper hjertet ditt slår et ekstra slag for oss i dag.»

Deretter følger en meldingsrekke hvor han sier at det er

Les også

«Avgjørende at han ikke får mistanke om oss»

.

Øygard fastholder at dette er meldinger som kun kan forstås i den sammenhengen den er sendt, og at han angrer på å ha sendt den når han i dag ser hvordan innholdet blir tolket.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Forsvareren i Valdres-saken: – Dommen er grei å leve med

 2. NORGE

  Elverum-mann dømt til 12 års forvaring for nettovergrep

 3. OSLOBY

  17-åring dømt for ran og voldtekt - må sone i to og et halvt år

 4. NORGE

  Voldtektsmann anket til lagmannsretten – fikk skjerpet straffen

 5. NORGE

  Voldtektsmannen fikk en mild dom fordi ofrene var prostituerte - nå er straffen skjerpet.

 6. NORGE

  Ny runde i Lime-saken. Denne gangen er det satt av ni måneder