Norge

Anders Behring Breivik (32) pågrepet etter angrepene i Oslo og på Utøya

32-åringen sitter i avhør hos politiet natt til lørdag. Tilhører etter det Aftenposten.no kjenner til ytterste høyrefløy.

FOTOMONTASJE: PRIVAT/2286-TIPSER
  • Eivind Sørlie
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Alf Endre Magnussen

Mannen som politiet pågrep på Utøya, er norske Anders Behring Breivik (32). Det bekrefter kilder med kjennskap til saken overfor Aftenposten.no.

Breivik satt natt til lørdag i avhør hos politiet, som fredag kveld bekreftet at de ser en «klar sammenheng» mellom bombeangrepet ved Regjeringskvartalet i Oslo, og skytingen på Utøya kort tid etterpå.

Syv personer er bekreftet omkommet etter bombeangrepet ved Regjeringskvartalet, og til sammen er minst 87 mennesker drept.

Oppjusterte dødstall kraftig

Natt til lørdag kom politiet med en kraftig oppjustering av antall drepte på Utøya.

Minst 80 personer er ifølge politiet skutt og drept på Utøya.

— Det er ikke noe i etterforskningen som tyder på at det har vært flere gjerningsmenn enn mannen som nå sitter i avhør, men etterforskningen pågår fortsatt, sa fungerende politimester Sveinung Sponheim under en pressekonferanse ved 4-tiden natt til lørdag.

Politiet mener Anders Behring Breivik står bak både bomben ved Regjeringskvartalet, og den grusomme tragedien på Utøya.

— Det er grunn til å tro at vedkommende har hatt befatning med hendelsene både i Oslo og på Utøya, sa fungerende politimester Sveinung Sponheim under en pressekonferanse fredag kveld.

Natt til lørdag aksjonerte politiet mot 32-åringens bopel på Skøyen i Oslo.

Tilhører ytterste høyrefløy

Behring Breivik er etter det Aftenposten.no kjenner til ikke tidligere kjent for politiet. Han meldte nylig flytting fra Oslo vest til Rena, der han er registrert som innehaver og daglig leder av et firma som driver med dyrking av grønnsaker.

På internettfora har han kommet med kontroversielle innlegg hvor han uttrykker seg kritisk til islam. Han beskriver seg selv som en «nasjonalist».

På sin Facebook-side skriver Breivik at han er kristen og konservativ. Han er, etter det Aftenposten.no erfarer, frimurer og medlem av Johannes-losjen St. Olaus T.D. Tre Søiler.

32-åringens Twitter-konto har bare én melding, som er datert 17. juli: «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.»

Breivik har allerede fått flere hatsider på Facebook.

Ifølge VG Nett er mannen registrert med tre våpen i våpenregisteret; en Glock pistol, en rifle og en hagle.

Les også

  1. Politiet: - Minst 80 drept på Utøya

  2. Minst 84 drepte på Utøya

  3. - Vi er alle rystet av ondskapen