Norge

Tenk på hva du har på deg

Hele 65 prosent av sjefer og ledere som ansetter, sier at klærne dine kan være avgjørende for om du får jobben eller ikke.

Hvis du vil gjøre et godt inntrykk på jobbintervjuet, burde du kle deg nøytralt og pent. Foto: ILL.FOTO:CORBIS

 • Linda Johnsen Ørstavik

Les også:

Sjefer liker ikke stramt tøy og moteriktige farger.

Så hvis du vil gjøre et godt inntrykk på jobbintervjuet, så burde du ta på deg en svart dressjakke eller noe annet nøytralt, melder den danske nettavisen alive.dk. De refererer til en undersøkelse der 2000 ledere og sjefer har deltatt.

En tredjedel bestemmer seg for om du skal ansettes innen intervjuets første 90 sekunder, så førsteinntrykk har mye å si når du er på utkikk etter ny jobb.

Hele 65 prosent av sjefer og ledere som ansetter, sier at klærne du har på deg på intervjuet kan være en avgjørende faktor.

Ikke vis kropp og BH

Å ha på seg klær med dyp utringing, en stram bluse eller en synlig BH, er noen av de største feilene du kan begå når du innkalles på intervju, hvis vi skal tro sjefene selv.

Å vise for mye av det gode og det å ha for stram overdel er mest ødeleggende, mens synlig BH kommer på en god annenplass.

Det er nemlig de vanligste grunnene til at en kvinner ikke får jobben på grunn av bekledning, viser undersøkelsen.

Har du spørsmål om jobb, karriere og rekruttering? Spør Aftenpostens jobbeksperter her.

Som en liten huskeregel kan man tenke at man bør velge et antrekk som vil passe inn på arbeidsstedet man har søkt jobb.
Helene Tronstad Moe, fagsjef i Adecco Select

Dressjakke er vinneren

Hvis en søker har lyse eller moteriktige farger på seg, kan de også risikere å ikke komme videre i søkerprosessen.

Hele 7 av 10 ledere og sjefer sier nemlig at de ikke bryr seg om hvorvidt en søker er moteriktig eller ikke.

81 prosent av de spurte sier at en nøytral og fin jakke i en mørk farge, signaliserer at du er organisert og effektiv.

Enkelt og nøytralt

Aftenpostens jobbekspert Helene Tronstad Moe. Foto: Privat

Aftenpostens jobbekspert Helene Tronstad Moe, arbeider som fagsjef i Adecco Select, og er ekspert på tester og intervju. Hun anbefaler kandidater som skal på jobbintervju om å kle seg enkelt og nøytralt. — Velg noe du føler deg vel i, men ton det gjerne litt ned dersom du er i tvil om din fremtoning vil kunne vekke oppsikt. Som en liten huskeregel kan man tenke at man bør velge et antrekk som vil passe inn på arbeidsstedet man har søkt jobb, sier hun til Aftenposten.no.

Er du veldig usikker på hva kleskoden er på den aktuelle arbeidsplassen, kan det være lurt å undersøke hva som er vanlig i bransjen, se etter bilder av ansatte på bedriftens hjemmeside, eventuelt oppsøke bedriftens resepsjonsområde for å observere.

Unngå overdreven bruk av parfyme, sminke, samt store smykker.
Helene Tronstad Moe, fagsjef i Adecco Select

Unngå parfyme, sminke og tyggis

- Unngå overdreven bruk av parfyme, sminke, samt store smykker. Snus, tyggegummi og lukt av røyk hører ikke hjemme på jobbintervju. Hvorvidt synlige tatoveringer og piercinger er ok, vil nok være svært bransjeavhengig, sier Moe.

Hun sier at bank- og finanssektoren generelt er kjent for å ha en nokså konservativ kleskode, i reklamebransjen kan man kanskje være litt mer trendy, mens innen forskning er en mer avslappet stil mer utbredt.

Forventningene til kleskode vil også variere med hvilket nivå stillingen du har søkt er på.

— Dersom det er viktig for deg å for eksempel kunne gå med naglebelte og piercing på jobb kan det være et alternativ at du toner dette litt ned på intervjuet, men at du spør din fremtidige arbeidsgiver litt nærmere om hvilke krav de stiller til kleskoden etter at du har mottatt et jobbtilbud.

Har du spørsmål om intervju og tester? Kontakt Aftenpostens jobbekspert Helene Tronstad Moe her.

- Nordmenn er flinke

Aftenpostens jobbekspert Guri Larsen.

Aftenpostens jobbekspert Guri Larsen er rekrutteringsekspert og direktør i Adecco Select, og jobber med rekruttering og utvelgelse av ledere og spesialister. Hun synes at nordmenn generelt er flinke til å kle seg på jobbintervju.

— Når du er på jobbintervju befinner du deg i en profesjonell sfære, og de aller fleste kandidatene kler seg deretter. Vi ser selvsagt at det er forskjeller i bekledning avhengig av bransjer og stillingskategorier, men det er helt greit, sier hun.

Larsen sier at man generelt i alle bransjer skal være ren og hel i tøyet, og at nøytrale farger er bedre enn skrikende.

— Du må ikke kle deg slik at klærne tar oppmerksomheten vekk fra deg som kandidat. Det er du som kandidat som skal være i fokus, sier Larsen til Aftenposten.no.

Førsteinntrykket er viktig

Larsen sier at det er forsket mye på dette området, og vi vet at uprofesjonelle intervjuere danner seg et bilde av kandidaten innenfor få minutter, og ubevisst bruker resten av intervjuet på å få bekreftet sitt eget førsteinntrykk.

- Intervjuet er den mest brukte metoden ved ansettelser og ofte også dessverre den eneste. Det kan telle negativt for deg som kandidat fordi du ikke får vist frem godt nok hvem du er og hva du kan bidra med. Sett i et slikt perspektiv blir det da viktig hvordan du kler og ter deg på intervjuet, sier Larsen.

Har du spørsmål om rekruttering? Kontakt Aftenpostens jobbekspert Guri Larsen her.

Det at bekledning er en av de vanligste grunnene til at en kvinne ikke får jobben, tror Larsen bare er en unnskyldning som sjefene bruker for seg selv for å forsvare sine valg.

 1. Les også

  De vanligste CV- tabbene

 2. Les også

  Pene jenter diskrimineres

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  Ekspertene: Dette bør du svare på jobbintervjuets siste spørsmål

 2. KARRIERE

  Har du et spørsmål om karriere eller jobb? Våre eksperter svarer på det du lurer på

 3. KARRIERE

  Åtte feil du gjør når du søker jobb

 4. KARRIERE

  Ny jobb i 2018? Her er ni steg på veien

 5. KARRIERE

  Hva sier du når arbeidsgiver på slutten av jobbintervjuet spør: «Har du flere spørsmål»?

 6. KARRIERE

  Jobbintervju: Dette bør du ikke svare på spørsmålet «Hva er dine svake sider?»