Norge

- Denne listen er vi veldig interessert i å få

Oslo-ordfører Fabian Stang vil se på listen med de 1600 forslagene som har kommet inn fra Aftenposten.no-lesere om hvor de ønsker mer gatebelysning.

Fredag var ordfører Fabian Stang på DIXI Ressurssenter for å lære med om arbeidet de gjør. Her snakker han med daglig leder Herdis Magerøy. Foto: FOTO: VIBEKE BUAN

  • Vibeke Buan

Aftenposten.no oppfordret tidligere i uken leserne til å komme med innspill til hvor Oslo kommune bør sette opp lys. Svarene har ikke latt vente på seg.

Fredag ettermiddag har det kommet inn over 1600 ønsker som er plottet inn på et bykart, og tallet øker stadig.

Det er spesielt noen områder som peker seg ut.

Mange etterspør lys på en anleggsvei mellom Blindern, forbi Domus Athletica og opp mot studentbyen, som brukes som gangvei av mange studenter.

Andre steder som går igjen i henvendelsene vi har fått, er ønske om bedre belysning i Sofienbergparken, Vår Frelsers gravlund og langs Akerselven.

Les også

Oslo sentrum får bedre lys

Strakstiltak

— Denne listen er vi veldig interessert i å få. Byrådet jobber med en belysningsplan, og da får vi en oversikt over hvor folk ønsker lys, sier ordfører Fabian Stang, og sier at han vil se på forslagene fra Aftenposten.nos lesere.

Strakstiltaket mot voldtektsbølgen innebærer at det skal monteres nye lyspærer og lampeskjermer i store deler av sentrum. Over tusen lyspærer skal skiftes i og rundt de sentrumsnære parkene.

— Lys er viktig. Men voldtektsproblemet er ikke løst om vi flombelyser hele byen, understreker Stang samtidig.

— Det kommer bokstavelig talt i skyggen av det som er aller viktigst: Å få tatt overgiperne og få dem bort fra Oslos gater.

Fredag var ordfører Fabian Stang på DIXI Ressurssenter for å lære med om arbeidet de gjør. Her snakker han med daglig leder Herdis Magerøy. Foto: FOTO: VIBEKE BUAN

— Må få overgriperne bort fra gatene

- Så er det er det også et spørsmål om handlinger og holdninger. Vi må sørge for at man allerede fra man er barn forstår at det å pådytte vår seksualitet på noen som ikke vil er noe av det verste man kan gjøre.

— Jeg synes voldtekt skal ha like stor prioritet som mordetterforskning. Vi må få inn flere flinke politifolk. Og vi må ha Natteravner i gatene, politikere må være med, folk må følge hverandre hjem, vi må ha bedre belysning. Alle disse tingene er viktige elementer for å få bukt med voldtektsbølgen, sier Stang.

Han er på besøk på DIXI Ressurssenter i Oslo denne fredagen. På senteret jobber et lite antall ansatte og flere frivillige for å hjelpe voldtektsofre og deres pårørende, spre informasjon om senskader og skadefølger, og drive holdningskapende arbeid.

Rekordmange henvendelser

— Dette er første gang vi har ordføreren på besøk, sier daglig leder Herdis Magerøy.

— Da var det på tide, kvitterer Stang, mens han blir vist inn på den ene stuen i lokalene i Oslo sentrum.

— Her har vi grupper og samtaler, sier Magerøy, og får spørsmål fra Stang blant annet om hvem som henvender seg til senteret.

Les også

Nå kan du engasjere deg for å forebygge voldtekt

— Det kommer både gutter, jenter og minoritetskvinner hit. Det er godt å kunne treffe andre og få håp og støtte. Det ringer folk fra hele landet, noen sender mail. Men hovedvekten av de som oppsøker oss er fra Oslo og Akershus. Og det har aldri vært så mange henvendelser til Dixi som de to siste månedene. Derfor er det viktig å vise at dette tilbudet finnes, sier Magerøy.

- Voldtekt er noe av det verste som kan skje et menneske. Samtidig er det viktig å få fram at det også er håp om man blir utsatt for noe slikt, sier Stang.

Foran ny helg

Om noen timer skal Oslos sentrum igjen fylles med feststemte mennesker på vei til og fra restauranter og utesteder.

Sist helg våknet hovedstadens innbyggere til nyhetene om til sammen fem voldtekter, hvorav en var en overfallsvoldtekt. Men byens ordfører vil ikke grue seg til en ny helg.

- Da har noen andre vunnet. Jeg vil at folk skal gå ut på byen og kose seg. Og forhåpentligvis vil alle tiltakene som nå er satt inn være til nytte, sier Fabian Stang.

  1. Les også

    Her vil Oslo-innbyggerne ha mer lys

  2. Les også

    - De tok fra meg sympatien med meg selv

  3. Les også

    Vis oss de mørke, farlige stedene