Norge

DNA-profiler blir ikke slettet når de skal

Rettsmedisinsk institutt følger ikke loven og lar være å slette DNA-profiler når de skal. Det er konklusjonen i en rapport fra Datatilsynet.

Bare de som blir etterforsket eller har sittet i fengsel, skal stå i DNA-registeret. Om saken blir henlagt eller om du blir frikjent, skal informasjonen ifølge loven slettes. Men det skjer altså ikke

Når politiet tar DNA-prøver i forbindelse med en straffesak, er det Rettsmedisinsk institutt i Oslo som analyser resultatene. Bare de som blir etterforsket eller har sittet i fengsel, skal stå i DNA-registeret. Om saken blir henlagt eller om du blir frikjent, skal informasjonen ifølge loven slettes. Men det skjer altså ikke, ifølge VG Nett.

«Datatilsynet har avdekket omfattende og svært alvorlige brudd på personopplysningslovens bestemmelser», heter det i den foreløpige tilsynsrapporten, ifølge avisa.

Datatilsynet mener også at RMI «systematisk har gått ut over de fullmaktene som dets oppdragsgivere eller lovgiver har gitt for behandling av personopplysninger».

Thor Håkstad, direktør for Rettsmedisinsk institutt, sier han tar rapporten svært alvorlig.

— Men vi vil ikke gi noen ytterligere kommentar før vi har fått gått gjennom rapporten på en ordentlig måte og fått gitt svar til Datatilsynet, sier Håkstad til VG Nett.

Les også

  1. Politiets bruk av DNA-spor til værs

  2. DNA forlenger lovens arm